Brexit: Брюссель висунув Лондону ультиматум для переговорів

Brexit: Брюссель висунув Лондону ультиматум для переговорів

Велика Британія повинна протягом двох тижнів оголосити свою позицію щодо основних питань переговорів про Brexit

Уряд Великої Британії має протягом двох наступних тижнів оголосити свою позицію щодо врегулювання усіх основних пунктів переговорів про Brexit. Ця умова є вирішальною для того, щоб Брюссель і Лондон, як планувалось, у грудні змогли перейти до другої фази переговорів про майбутні відносини між Євросоюзом і Великобританією. Про це заявив у п'ятницю, 10 листопада, глава делегації ЄС Мішель Барньє після закінчення шостого раунду переговорів про Brexit.

Напередодні, 9 листопада, в уряді Великої Британії заявили, що планують законодавчо зафіксувати час та дату виходу країни зі складу Європейського Союзу. Згідно з урядовою пропозицією, це має статися 29 березня 2019 року о 23:00 за Гринвічем.

Одним з основних пунктів, за якими сторонам не вдається досягти згоди, є фінансова угода про виплати Лондона до бюджету Євросоюзу. За розрахунками Єврокомісії, Сполучене Королівство має виконувати свої фінансові зобов'язання до 2020 року, оскільки, перебуваючи у складі ЄС, воно зобов'язалося брати участь у фінансуванні європейських програм, розрахованих на період з 2014 по 2020 роки. На даний час сума претензій Євросоюзу до Лондона становить 60 мільярдів євро. Хоча прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявляла, що Лондон не відмовляється від своїх зобов'язань, вона жодного разу не назвала суму, яку готова заплатити Велика Британія.

Євросоюз також хоче домогтися від Лондона визначеності у таких ключових питаннях, як права громадян кожної зі сторін після завершення процесу Brexit і кордон між Північною Ірландією і членом ЄС Ірландією. Уряд Великої Британії сподівається якомога швидше перейти до другої фази переговорів, в якій обговорюватимуться відносини сторін після «розлучення», зокрема угода про вільну торгівлю і можливість доступу Лондона до європейського внутрішнього ринку.

Формальне рішення про перехід до завершальної фази переговорів має бути ухвалено на саміті ЄС 14-15 грудня в Брюсселі. Якщо Велика Британія не надасть пояснень за трьома основними пунктами в установлений ЄС двотижневий термін, початок другої фази переговорів перенесуть на лютий або березень 2018 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: