Денісова спочатку відвідає українських в’язнів у Росії, а потім у Криму

Денісова спочатку відвідає українських в’язнів у Росії, а потім у Криму
Омбудсмен України Людмила Денісова заявляє, що узгоджує дату своєї поїздки до Росії

Денісова спочатку відвідає політв'язнів у Москві

Уповноважений Верховної Ради Людмила Денісова заявляє, що спочатку відвідає українських в’язнів у Росії, а потім в анексованому нею Криму, передає її прес-служба.

Вона зазначила, що згідно з домовленостями між президентом України Петром Порошенком та президентом Росії Володимиром Путіним, наразі готується список політв’язнів, яких планують відвідати омбудсмени обох країн.

«Ми уже говорили з омбудсменом Росії Тетяною Москальковою. Зараз узгоджуємо дату, коли я поїду до РФ, а вона, зі свого боку, приїде в Україну. Поїздки буде дві. Спочатку я поїду до Росії. Потім я відвідаю Сімферопольське СІЗО на тимчасово окупованих територіях Криму», – коментує Людмила Денісова.

Вона зазначила, що під час візитів планує перевірити умови тримання українських громадян, забезпечення їх юридичною та медичною допомогою, а також дотримання Росією свого законодавства під час ув’язнення українців та виконання нею ратифікованих міжнародних конвенцій, що регулюють права обмежених у свободі.

Денісова в коментарі каналу «112 Україна» повідомила, що має намір в першу чергу відвідати в РФ політв'язнів Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Романа Сущенка та Ресуля Веліляєва.

«Це, перш за все, Сенцов, Клих, Кольченко, Карпюк, Сущенко, всі ті, хто зараз у нас там є. Ми будемо опрацьовувати список», - зазначила вона.

За словами Денісової, спочатку вона відвідає політв'язнів у Москві. Зокрема, вона назвала Романа Сущенка та Ресуля Веліляєва, які утримуються в «Лефортово».

«Наступна поїздка буде до АР Крим до (Володимира) Балуха та кримських татар, громадян України, які перебувають у слідчому ізоляторі Сімферополя», - зазначила омбудсмен.

Денісова уточнила, що при відвіданні українських політв'язнів перевірить умови, в яких вони перебувають, дотримання законодавства РФ щодо їх утримання і виконання міжнародних конвенцій щодо українських громадян.

Вона повідомила, що вже переговорила з російським омбудсменом Тетяною Москальковою: «Ми з нею домовляємося про день, коли я буду їхати до них і про день, коли вона буде їхати до нас».

Нагадаємо, 14 травня український політв'язень Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, утримуваних у Росії. На його підтримку пройшли ряд акцій в Україні та світі.

28 травня у Федеральній службі виконання покарань Росії по Ямало-Ненецькому автономному округу заявили, що Сенцов погодився отримувати підтримуючу терапію.

Режисер-документаліст Аскольд Куров, який 4 червня зустрівся із Сенцовим у колонії «Білий ведмідь» на півночі Росії, повідомив, що Сенцова будуть примусово годувати, якщо лікарі побачать загрозу його життю.

9 червня стало відомо про розмову Петра Порошенка із Володимиром Путіним. Вона стосувалася в’язнів. Лідери України та Росії домовилися про допуск до них уповноважених з прав людини.

Порошенко доручив Уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій відвідати українських політв'язнів, які утримуються в Росії та в окупованих Криму і Донбасі.

Консиліум медиків Лабитнангі в Ямало-Ненецькому окрузі Росії провів обстеження українського режисера Олега Сенцова.

Нині в Росії й анексованому Криму утримують 64 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Читайте також: Вони голодували за ґратами. Чого домоглись попередники Сенцова?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: