Дипломат: Конфлікт з Росією триватиме ще довго

Дипломат: Конфлікт з Росією триватиме ще довго
Валерій Чалий: Росія сигнали до компромісів сприймає як слабкість

Експосол України у США: санкції втримувати стає все важче

Україні потрібно активізувати роботу для посилення санкцій проти Росії. На це мають бути спрямовані усі зусилля президента та Міністерства закордонних справ. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив Надзвичайний і Повноважний посол України у США (2015-­­2019) Валерій Чалий.

«В ЄС санкції продовжують постійно, кожні пів року, в США також є своя процедура. Але ці санкції втримувати стає все важче. Особливо, коли наші союзники бачать, що ми готові йти на односторонні дії більше, ніж це потрібно. Заходу вигідно, щоб ми завершили цей конфлікт. Хоча Захід вже краще розуміє його природу і мотиви дій Росії, він все одно захищає свої національні інтереси. Він ніколи не буде захищати наші інтереси за нас», – наголосив він.

Чалий нагадав, що коли запроваджувались санкції, то була активна позиція української сторони – президента Петра Порошенка та Міністерства зовнішніх справ. За його словами, вся країна демонструвала світу, що в нас відбувається: починаючи з обстрілів з російської території, закінчуючи вторгненням на нашу територію регулярних російських військ.

Водночас Чалий попереджає, що зараз можуть виникнути складнощі. З одного боку, вони викликані «певною втомою наших західних партнерів», а з іншого – реальними змінами в тональності і діях нашої сьогоднішньої влади.

«Тут треба бути дуже акуратними. Адже Росія сигнали до компромісів сприймає, як слабкість і використовує їх для аргументації зовнішнім партнерам, що санкції треба знімати. Ви ж бачили, як в ООН Росія заявила, що зняття санкцій в умовах пандемії стало б гуманітарно правильним кроком. Тому саме зараз треба активізувати роботу для посилення санкцій. Усі зусилля президента і МЗС повинні бути спрямовані на це. Тим більше, що протиправні дії Росії в Криму і на Донбасі тривають і приводів для санкцій більш, ніж достатньо», - вважає дипломат.

На думку Чалого, навіть падіння цін на енергоносії «не змінять настрої російської верхівки». Адже вони, розуміючи ризики від зменшення ціни на нафту і на газ, закладали певні запобіжники і подушки безпеки у вигляді так званого Фонду народного добробуту і Резервного фонду. «Цієї подушки, я думаю, вистачить не на один місяць. Це досить довготривалий ресурс в умовах великої лояльності і терпимості самих росіян», - зауважив він.

Чалий звертає увагу, що обстріли на Донбасі тривають, продовжують гинути наші герої, війна продовжується. Якщо ж увага провідних світових гравців до України зменшиться, то у Росії з’явиться шанс «просунутись далі» нашою територією. Тому «нам треба бути готовими до довгострокового протистояння».

«Наш конфлікт з Росією тривав завжди і, на жаль, триватиме ще довго…Але на нашому боці правда і міжнародна підтримка, яка була створена ще за попередньої влади. І ключове завдання нинішнього президента – втримати цю солідарність, не піти хибним шляхом легких рішень, які неодмінно приведуть лише до капітуляції», - наголосив дипломат.

Нагадаємо, що Президент Трамп запропонував Сенату затвердити кандидатуру Кейта Дейтона на посаду посла США в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: