Екс-посол Грузії: Європейці проковтнули і Абхазію, і Крим

Екс-посол Грузії: Європейці проковтнули і Абхазію, і Крим

Колишній посол Грузії в Україні Григол Катамадзе

Фото:  Главком

Катамадзе зазначив, що так званий мир в Абхазії не зупинив загибель людей

Колишній посол Грузії в Україні Григол Катамадзе в інтерв’ю «Главкому» заявив: те, що зараз відбувається на Донбасі, в Абхазії відбувалось в 1991–1993-х роках, коли було активне протистояння між Росією та Грузією. Саме тоді вперше з’явились «зелені чоловічки». І так само світ досить кволо відреагував на російську агресію щодо Грузії.

«Відмінність на сьогодні в тому, що в Абхазії не йдуть активні бойові дії, а на Донбасі реально йде війна, щоденно гинуть люди. Хоча незважаючи на те, що в 1993-му році було підписане перемир’я і Сочинська угода, після того загинув не один десяток тисяч мирних мешканців. Тому якщо хтось думає, що сама по собі угода про перемир’явирішить проблему, то глибоко помиляється. Російсько-грузинська війна почалася не 8 серпня, а раніше, коли державний кордон Грузії перетнули російські збройні сили. До речі, Грузія розірвала дипломатичні зв’язки з РФ вже після 26 серпня, коли Росія визнала Абхазію та Південну Осетію незалежними державами», - зазначив дипломат. .

Катамадзе зазначив, що так званий мир в Абхазії не вирішив проблему, не зупинив загибель людей. Адже і по сьогодні на суміжній лінії кожного дня зникають громадяни Грузії.

«Цивілізований світ, на превеликий жаль, з так званого перемир’я в Абхазії 1993-го року до 2008-го року, коли було вторгнення Росії, не почув Грузію. Наші відчайдушні намагання достукатись та пояснити, що це не внутрішній конфлікт, не давали результату. В Грузії нема внутрішнього конфлікту – у нас історично проживають більш 120 національностей і ніколи в історії не було утиску якоїсь з них. В 1999-му році ми відзначали 26 століть спільного проживання грузин та євреїв на території Грузії, і жодна волосина з голови євреїв за цей час не впала. Це була наша проблема з сусідньою державою, яка не хоче бачити нашу незалежність та прихильність до руху в європейському напрямку», - розповів Катамадзе.

Він додав, що Грузія не була почута на Бухарестському саміті НАТО в квітні 2008-го року.

«Ми намагались пояснити, що нам потрібні гарантії безпеки, а на тому етапі це було надання плану дій до членства в НАТО для Грузії та України. Фактично всі країни тоді були за це, але в останній момент німці та французи зайняли іншу позицію. Згадайте, як важко Росія сприймала розширення НАТО і казала, що червоні лінії проходять по Угорщині, якій не можна дозволити вступити до альянсу. Але цими розмовами і демонстративним розворотом літака з російським прем’єром Примаковим все завершилось. А Грузія отримала вторгнення, Україна також отримала війну. Причому у випадку з Кримом Росія пішла на пряме приєднання території. І європейці це проковтнули, незважаючи на санкції», - підкреслив екс-посол.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: