Експерт: Призов кримчан в російську армію і вивезення їх з Криму - військові злочини

Експерт: Призов кримчан в російську армію і вивезення їх з Криму - військові злочини

Окупаційній державі забороняється тиск і пропаганда на користь добровільного вступу в армію

У вересні ООН у своїй доповіді нагадала Росії, що відповідно до ст. 51 четвертої Женевської конвенції окупаційній державі забороняється примушувати осіб, які перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах. Також забороняється тиск і пропаганда на користь добровільного вступу в армію. Про це йдеться у статті для DT.UA. Видання зазначає, що переміщення громадян України на службу в регіони Росії порушує ще й ст. 49 цієї конвенції.

«Згідно українського законодавства, громадяни, що проживають зараз в окупованому Криму, навіть якщо вони змушені були брати російські паспорти, все одно — громадяни України», — пояснює голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник. Залучення кримчан в Збройні сили Росії і вивезення їх з Криму — це окремі військові злочини для Міжнародного кримінального суду.

Кандидат юридичних наук Інституту міжнародних відносин Національного університету ім. Т. Шевченко Антон Кориневич каже, що українська влада повинна збирати докази цих злочинів. «Україна і українські правозахисники повинні шукати якомога більше фактів, даних про призов і надсилати їх в Міжнародний кримінальний суд. Це покаже суду в Гаазі, що це дійсно військовий злочин, і що суд повинен використовувати свою юрисдикцію стосовно цього злочину», — підкреслює експерт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: