Financial Times про «українських терористів» у Криму: Росія веде небезпечну гру

Financial Times про «українських терористів» у Криму: Росія веде небезпечну гру
Фото zn.ua

ЗМІ: Геополітична ситуація останнім часом сприятлива для Путіна

Після кількох тижнів наростання кровопролиття в сепаратистському Донбасі російський президент Володимир Путін звинуватив українські війська в збройних вторгнення і підготовці «терористичних актів» в Криму, включеному Росією в 2014 році, пише Financial Times.

«Хоча перестрілка на кордоні і правда була, її обставини туманні. Недобрим знаком є те, що Росія, мабуть, перебільшує масштаби цього інциденту, щоб зробити з нього привід для поновлення воєнних загроз», - зазначає видання.

На думку авторів статті, поки не схоже, що Путін правда хоче піти на ризик, пов'язаний зі свіжим конфліктом, що несе в собі небезпеку подальшої ескалації. Втім, геополітична ситуація останнім часом сприятлива для Путіна: Туреччина помирилася з Москвою, в США кандидатом в президенти стала людина, що пропонує віддати Москві Крим, а ЄС стрясають наслідки Brexit. «Однак з огляду на парламентські виборів, намічених на наступний місяць, Путін може вирішити, що невелике військове шоу  необхідно, аби відвернути увагу населення від стагнації економіки і знову представити себе незамінним рятівником країни», - зазначає видання.

Видання турбує те, що Путін фактично відмовився від участі в переговорах по Україні в «нормандському форматі», в результаті яких в минулому місяці були укладені Мінські угоди. На думку редакції, такою поведінкою російський лідер може добиватися поступок - ослаблення санкцій або більше офіційної участі США в українських переговорах.

«Західні лідери мають справу з численними труднощами - від ісламського терору і міграційного кризи до підйому націоналізму. Але українська ситуація залишається найбільшою загрозою миру в Європі з 1945 року. Поки провокації Путіна тривають, [західні лідери] повинні бути готові зберегти єдність і не залишити у Путіна ні найменшого сумніву, що подальша агресія проти свого сусіда - не в його інтересах», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: