Гаага отримає докази відповідальності РФ за «паради полонених» у Донецьку

Гаага отримає докази відповідальності РФ за «паради полонених» у Донецьку
Парад полонених у Донецьку, 2014 рік

Правозахисники збирають докази контролю Росією взяття у полон 2014 року українських військових

Правозахисна організація Truth Hounds, яка збирає докази воєнних злочинів та злочинів проти людяності на Донбасі, наразі працює над тим, щоб довести факт ефективного контролю Росією епізодів узяття в полон 2014 року військових ЗСУ, «парадів полонених» у Донецьку. Про це розповів керівник польової місії організації з документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності Ярополк Бриних в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

«Бо саме докази відповідальності РФ у міжнародних інстанціях можуть дати людям змогу отримати відшкодування», - зазначив він.

«Приклад: коли були ці «паради» в 2014—2015 роках, там активно брали цивільних і комбатантів у полон і в заручники, і в дуже багатьох випадках це робили саме підрозділи РФ. Ми збираємо докази, намагаємося вирахувати й показати маршрути — звідки вони були; знайти дані про те, хто це був, які саме бійці. Скажімо, під Іловайськом узяли в полон українських солдатів і передали їх у Сніжне, де їх катували сепаратисти. Але передавали їх саме росіяни, попередньо вивозячи до Росії. Їхнє командування мало знати, кому вони передають полонених і що з ними буде. Тому вони також відповідальні за злочини, які там відбулися», - розповів Бриних.

Він також повідомив, що вже підготовлено третє подання правозахисної організації до МКС: цього разу воно максимально зосереджене на обстрілах цивільного населення, що мають характер воєнного злочину, всіма сторонами конфлікту, а також на епізодах атак з території РФ.

Як повідомлялося, Київ очікує на звільнення напередодні нового року 74 полонених з окупованого Донбасу. Українська сторона має звільнити і передати 306 осіб в рамках існуючих домовленостей.

Наразі деталі обміну, зокрема прізвища та дати, залишатимуться нерозголошеними, щоб обмін зміг відбутися.

8 грудня перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомила, що на даний час на окупованій території Донбасу утримуються 168 заручників.

12 грудня Геращенко повідомила, що деякі особи зі списків ОРДЛО категорично не бажають повертатися на тимчасово окуповані території, тому виникає необхідність додаткової верифікації списків на обмін заручниками.

Обмін полоненими між Україною та бойовиками на Донбасі має відбутися до 25 грудня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: