Головний інфекціоніст МОЗ пояснив, як відрізнити грип від звичайної застуди

Головний інфекціоніст МОЗ пояснив, як відрізнити грип від звичайної застуди
Грип

Характерним клінічним симптомом при грипі є біль у грудині

Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ, доктор медичних наук Ольга Голубовська в інтерв’ю «Главкому» розповіла, як можна самотужки людині з’ясувати, чи грип в неї, чи звичайна застуда.

«Перш за все слід розуміти, що легкі і середньо важкі форми грипу можуть не відрізнятися клінічно від низки інших респіраторних захворювань або мало відрізняються. Диференціювати їх може лише досвідчений лікар, звичайні люди це зробити не можуть. З іншого боку, від легких і середньо важких форм грипу не вмирають, умирають від тяжких форм. Останні здебільшого починаються одразу важко – температура тіла у першу добу підвищується до 39 градусів і вище. Але найголовніше – з’являються дуже виражені симптоми інтоксикації, хворі ледь-ледь можуть самостійно підвестися з ліжка», - зазначила лікар.

Голубовська відмітила, що є багато інших інфекційних захворювань з такою ж температурою, але пацієнт нормально почувається, ходить, ще й сам до лікаря може прийти.

«А от при такому грипі навряд чи. Це по-перше. По-друге, характерним клінічним симптомом при грипі є біль у грудині. Максимум уражень при грипі припадає на трахею, виникають трахеїти», - пояснила лікар-інфекціоніст.

Ще однією характерною ознакою є те, що першу-другу добу у пацієнта не спостерігатимуться закладення носа і не буде виділень зі слизової оболонки, додала медик. Цей симптом приєднується на третю добу хвороби.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: