ГЗК Кривого Рогу зазнають втрат через страйк на залізниці

ГЗК Кривого Рогу зазнають втрат через страйк на залізниці

Якщо ситуація не покращиться, гірничодобувні підприємства будуть змушені скорочувати обсяги виробництва

Криворізькі гірничо-збагачувальні комбінати несуть великі фінансові втрати через «італійський» страйк працівників залізниці. Про це заявив глава Федерації металургів України Сергій Біленький, виступаючи на засіданні парламентського комітету з питань соціальної політики в середу, 16 травня.

«Тільки за одну добу, яка ще не завершилася (16 травня - Ред.), гірничодобувні підприємства Кривого Рогу втратили 2,5 млн дол. експортної виручки через страйк. Це дуже багато, це третина добового виробництва», - зазначив Біленький, якого цитує Мінпром.

За його інформацією, 15 травня криворізькі ГЗК не змогли відвантажити близько 37 тис. тонн продукції, а всього за три дні страйку - 63 тис. тонн. Глава ФМУ зазначив, що якщо ситуація не покращиться, гірничодобувні підприємства будуть змушені скорочувати обсяги виробництва і відправляти на простій своїх співробітників.

«Якщо така тенденція продовжиться, то галузі, які не мають ніякого відношення до причин страйку, продовжать зазнавати втрат, і вся наша економіка це скоро відчує. Тому я дуже прошу всіх, хто має вплив на страйкуючих залізничників, використовувати його для того, щоб сісти за стіл переговорів», - закликав Біленький.

У свою чергу директор з економіки та фінансів «Укрзалізниці» Андрій Рязанцев зауважив: «Те, що відбувається сьогодні, дійсно потрапляє під визначення кримінального злочину, тому що наносяться прямі матеріальні втрати не тільки «Укрзалізниці», а й промисловим підприємствам. У нас не їдуть вантажі, і в кінцевому результаті це призведе до колапсу економіки, і винні в цьому будуть ті, хто сьогодні провокує такі дії наших співробітників».

При цьому топ-менеджер відзначив, що фонд оплати праці «Укрзалізниці» за останні чотири роки виріс з 21,9 млрд грн. до 37,2 млрд грн., а середня зарплата на залізниці збільшилася з 4,6 тис. грн в 2015 році до майже 10 тис. грн. При цьому зарплата машиністів локомотивів, за інформацією Рязанцева, зросла з 7,7 тис. грн. до 18 тис. грн.

Як відомо, з 14 травня працівники ряду локомотивних депо «Укрзалізниці» почали «італійський» страйк, відмовляючись виїжджати на роботу, посилаючись на несправність тепловозів. Серед вимог страйкуючих: підвищення заробітної плати працівникам «Укрзалізниці» до європейського рівня; повернення залізничникам можливості виходу на пенсію за вислугою років, яку скасувала Верховна Рада; приведення рухомого складу до технічних умов експлуатації і відставка правління «Укрзалізниці».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: