Хорватія викликає свого посла у Боснії після його візиту на свято «Дня Республіки Сербської»

Хорватія викликає свого посла у Боснії після його візиту на свято «Дня Республіки Сербської»
Посол Хорватії у Боснії і Герцеговині Іван Дель Вечіо

МЗС Хорватії заявило, що не знало про участь свого посла у святкуванні в Баня-Луці

Прем’єр Хорватії Андрей Пленкович попросив главу МЗС Марію Пейчинович-Бурич викликати до Загреба посла Хорватії у Боснії і Герцеговині Івана Дель Вечіо через його участь у святкуванні «Дня Республіки Сербської».

Про це повідомляє видання Vecernji List.

Дель Вечіо напередодні відвідав урочистості у Баня-Луці з нагоди неконституційного дня Республіки Сербської.

На урочистостях влада Республіки Сербської нагородила, зокрема, прем'єр-міністра Сербії Ану Брнабич, посла Росії Петра Іванцова і, посмертно, генерала Славка Лисицю, який у Хорватії був засуджений на 15 років за воєнні злочини.

МЗС Хорватії заявило, що не знало про участь свого посла у святкуванні «Дня Республіки Сербської». У відомстві засудили нагородження Лисиці.

Раніше два хорватських міністри, у справах ветеранів Томо Медвед і міністр оборони Дамір Крстичевич, засудили факт присутності посла Хорватії у Боснії на святкуванні. Міністр оборони назвав це ганьбою для країни, а міністр у справах ветеранів наполягає на санкціях стосовно посла.

Республіка Сербська — державне утворення на території Боснії і Герцеговини, утворене в результаті Дейтонської угоди. Столиця — Баня-Лука. Площа становить 25 053 км ². Населення — 1,439,673 чоловік (88 % — серби, 8 % — боснійці і 4 % — хорвати). Грошовою одиницею є Конвертована марка.

Населені боснійськими сербами території проголосили незалежність своєї Республіки Сербської на початку 1992 року у відповідь на ініційований тоді ж боснійцями-мусульманами вихід Боснії і Герцеговини зі складу Югославії.

Республіка брала ключову участь у кривавій боснійській війні і залишалася самопроголошеною і невизнаною до листопада 1995, коли під тиском НАТО і ООН були укладені Дейтонські угоди і створено Федеративну державу Боснія і Герцеговина, у складі двох утворень — Республіки Сербської і Федерації Боснії і Герцеговини. Територіальний поділ двох утворень передбачає дві частини Республіки Сербської, які з'єднувалися районом Брчко (відповідно до угод у Дейтоні кордон в цьому районі, приблизно порівну розділеному між Республікою Сербської (північна частина) і Федерацією Боснії та Герцеговини, має визначитися і в майбутньому (не пізніше, ніж через рік після підписання угоди), але попри це округ був виведений в самостійну адміністративну одиницю). У той же час Республіка Сербська є ланкою, що відокремлює Федерацію Боснія і Герцеговина від двох хорватських районів, і зобов'язана забезпечувати безперешкодний прохід спеціальним коридором, що проходить по її території.

У прийнятій 22 лютого 2008 резолюції парламенту Республіки Сербської говориться, що боснійські серби можуть вийти зі складу Боснії і Герцеговини, якщо більшість країн-членів ООН та держав Євросоюзу визнає незалежність Косово

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: