Художник Марчук поскаржився: Ющенко обіцяв, але не побудував йому музей

Художник Марчук поскаржився: Ющенко обіцяв, але не побудував йому музей
Культовий український художник Іван Марчук

Митець від початку не вірив у здійснення обіцянки

Культовий український художник Іван Марчук каже, що ніколи не мав підтримки від влади, або меценатів. Вперше йому допомогли з виставкою, яка нещодавно відкрилася.

Про це він заявив у інтерв’ю «Главкому».

«Мені ніколи в житті не допомагали. Вперше оце допомогли із виставкою. До цього за все моє довге життя ані влада, ані держава, ані меценати, ніхто нічого мені не зробив, не допоміг. Майстерню не дали, квартиру не дали. Все, що я зробив на сьогодні, – все робилося всупереч», - розповів митець.

Марчук згадав про історію, коли третій президент України Віктор Ющенко обіцяв побудувати його музей на Андріївському узвозі, навіть було закладено капсулу на місці майбутньої споруди.

«Та я знав, що там нічого не буде, із самого початку. Потім після обіцянки на мене почала вивалюватись чорна заздрість, а я знав, що там немає чому заздрити, бо музею не буде. Мені потрібно співчувати. От я повинен віддати оце все (картини) на поталу Україні? Якій Україні? Її немає. Я повинен був віддати це в музей, хоча мені треба було б і на щось жити. Та я все рівно був готовий віддати сотню-дві своїх праць, і був би повноцінний музей, який кормив би цілий Київ. Бо туди б приїздили люди з усього світу, як приїжджають до музею Ван Гога у Амстердам. Я туди теж приїжджав, стояв у черзі цілий день. Там кожен день – мільйони. А наша держава не дбає про імідж абсолютно. Вона є антикультурною, антимистецькою, просто їй то все не потрібно. А Ющенко ото заклав (капсулу – ред.) і забувся», - зазначив художник.

Він зізнався, що говорив із Ющенком, але про музей – ніколи, бо вважає себе «гордою людиною».

Марчук розповів, що навіть малював портрет президента.

«Мені замовляли його (Ющенка – ред.) портрет. Я не за кожне замовлення беруся, але це мусив зробити, бо людина, яка портрет замовляла, мала будувати музей (музей Івана Марчука – ред.) за власні кошти», - пояснив художник.

Він не назвав імені можливого мецената і заявив, що не приймає жодних замовлень уже 50 років.

Марчук переконаний, що його музей був би набагато раніше, аби при владі в Києві залишився Олександр Омельченко.

«Цей музей був би зараз, якби не звільнили київську владу. Я маю на увазі, міського голову Олександра Омельченка та його заступника і секретаря (Володимира Ялового - ред.). Ми вже так здружилися, що ось-ось був би музей. Але потім відбулись перевибори, до влади прийшли зовсім інші, все забули і поховали», - поскаржився він.

Марчук каже, що політики не купують його картини.

«До мене політики не звертаються. Їм це абсолютно не потрібно. Ви подивіться, що їм дарують і що з тим потім робиться. Але інколи у мене купували, щоб подарувати, наприклад, президенту. Але купували люди, які знали мене», - розповів художник.

Він уточнив, що його твори є в президента Леоніда Кучми. Це дві подаровані картини, одну з них художнику замовили, а іншу – він сам вручив.

«Мене за те прийняли в якийсь там гурток «Інтелект нації», який він очолював. Він сам казав, що це неадекватний подарунок. Він дав мені це посвідчення, а я йому – картинку», - пояснив Марчук.

На запитання, чи цікавиться його творчістю президент Петро Порошенко, художник відповів: «Ні. Та ви що? Його тільки гроші цікавлять і більше нічогісінько».

Ретроспективна виставка Івана Марчука «Де ж істина?», що об'єднала 47 картин художника із різних циклів, відкрилась 30 листопада в Будинку зв'язку «Укрпошти». Вона була організована за підтримки громадського діяча Ігоря Дідковського, гендиректора «Укрпошти» Ігоря Смілянського, народного депутата Сергія Тарути і «Родовід Музею».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: