Ізраїльтяни вимагають прав на сурогатне материнство для геїв

Ізраїльтяни вимагають прав на сурогатне материнство для геїв
фото: Reuters

Гей-пари, які бажають завести дітей, змушені шукати допомоги за кордоном і платити величезні суми сурогатним матерям

Десятки тисяч ізраїльтян взяли участь в акціях протесту проти закону, який позбавляє одностатеві пари та одиноких чоловіків можливості завести дітей.

Акції пройшли в Тель-Авіві на площі Іцхака Рабіна та в Єрусалимі. Протестуючі в Тель-Авіві частково перекрили рух на одній з головних автомагістралей міста. Повідомляється, що поліція затримала кількох людей. Це була одна з найбільш масових маніфестацій в Ізраїлі за останні роки.

У середу парламент Ізраїлю голосував за законопроект, який передбачав наділення правами на сурогатне материнство відразу декількох категорій людей: одиноких жінок; жінок, по ряду причин не здатних народити дитину; самотніх чоловіків і одностатевих пар.

Позитивне рішення було винесено лише за першими двома пунктами, що стосуються жінок.

Раніше тільки офіційно одружені гетеросексуальні пари мали право на сурогатне материнство.

Прийнятий закон також передбачає часткове державне фінансування програми сурогатного материнства.

«Ми прийшли сюди, щоб сказати уряду - вистачить. Ми хочемо рівних прав для кожної людини», - цитує «Рейтер» одного з учасників протесту на площі Іцхака Рабіна Оза Дані.

За словами демонстрантів, гей-пари, які бажають завести дітей, змушені шукати допомоги за кордоном і платити величезні суми сурогатним матерям в інших країнах.

Ряд ізраїльських компаній заявили, що готові фінансово підтримати одностатеві пари, якщо буде прийнятий відповідний закон.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху сам неодноразово заявляв, що виступає за наділення одностатевих пар і самотніх чоловіків всіма правами в питанні сурогатного материнства.

Однак в ході голосування на минулому тижні він проголосував проти, сказавши, що інакше парламент міг би заблокувати весь законопроект.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: