Єльченко пояснив, чому Україна підтримала резолюцію ООН щодо Єрусалима

Єльченко пояснив, чому Україна підтримала резолюцію ООН щодо Єрусалима
Володимир Єльченко

За проект резолюції щодо Єрусалима, попри позицію офіційного Вашингтона, висловилися всі інші члени РБ ООН

Україна підтримала проект резолюції Ради Безпеки ООН щодо статусу Єрусалима, заблоковану під час голосування делегацією США, оскільки послідовно виступає за необхідність дотримання норм міжнародного права.

Про це розповів постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

«Кінцевий статус Єрусалима має бути вирішений виключно шляхом переговорів відповідно до резолюцій Ради Безпеки, зокрема 476, 478 і 2334. Україна послідовно виступає за необхідність дотримання норм міжнародного права. Для нас це є особливо принциповим в контексті протидії агресії Росії, яка зухвало нехтує принципами Статуту ООН», - підкреслив Єльченко.

Він додав, що українська сторона висловилася на підтримку проекту резолюції також через те, що документ відкидає силове захоплення територій.

«Це положення має ключове значення для України в контексті тимчасової окупації Росією Криму і ОРДЛО та зусиль з деокупації», - зазначив постпред.

Глава Української місії при ООН також повідомив, що Україна підтримує принцип співіснування двох незалежних держав – Ізраїлю й Палестини, чому немає альтернативи.

«Для досягнення цієї мети ми щоразу підкреслюємо, що сторони мають відновити конструктивний мирний діалог без попередніх умов», - повідомив Єльченко.

У цьому зв'язку він зауважив, що, «враховуючи делікатність питання Єрусалима, сторони також мають уникати насильства та виявляти стриманість».

Як повідомлялося раніше, проект резолюції щодо Єрусалима був внесений на розгляд Ради Безпеки ООН в суботу делегацією Єгипту від імені Ліги арабських держав після того, як президент США Дональд Трамп 6 грудня виступив із заявою про офіційне визнання Єрусалима столицею Ізраїлю.

Крім того, глава Білого дому віддав розпорядження про початок приготувань до перенесення з Тель-Авіва до цього міста Посольства США в Ізраїлі.

Пізніше в ООН розкритикували позицію офіційного Вашингтона.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: