Картину Леонардо да Вінчі «Рятівник світу» продано за рекордні $400 млн

Картину Леонардо да Вінчі «Рятівник світу» продано за рекордні $400 млн

Раніше найдорожчою вважалася картина Пікассо «Жінки Алжиру (Версія O)», яка коштувала покупцеві $179,4 млн

Картина Леонардо да Вінчі «Рятівник світу» (Salvator Mundi) продана в середу на аукціоні Сhristie's в Нью-Йорку за $400 млн, повідомляє Associated Press.

На полотні розміром 64,5 см на 44,7 см, яке довгий час вважалося втраченим, зображений Христос в небесно-синьому вбранні, який правою рукою благословляє, а лівою притримує прозору кулю. Перед торгами унікальний твір оцінювалося в $100 млн.

Як зазначено у прес-релізі, поширеному аукціонним будинком Сhristie's, експерт із творчості Леонардо да Вінчі Люк Сэйсон, картина, можливо, була написана для французького королівського будинку і потрапила до Англії після одруження Карла I на французькій принцесі Генрієтта Марії в 1625 році. Тоді ж майстер Вацлав Холларт, мабуть, за наказом королеви зробив з полотна гравюру.

Картина значилася в реєстрі королівської колекції, складеному через рік після страти Карла I в 1649 році, потім була продана на аукціоні в 1651 році і до 1666 році повернулася в королівську колекцію при Карлі II. За деякими даними, вона перебувала в особистому кабінеті короля. Після 1763 року сліди картини губляться, поки її не знайшли в 1900 році в сильно пошкодженому вигляді для приватної колекції.

У 2007 році картина була відреставрована в Інституті витончених мистецтв Нью-Йоркського університету. На наступний рік група міжнародно визнаних експертів з творчості Леонардо да Вінчі вивчала полотно в Національній галереї в Лондоні і порівнювала манеру письма з іншою відомою роботою майстра «Мадонна в скелях».

Раніше за найвищою ціною ($179,4 мільйона) була продана картина Пікассо «Жінки Алжиру (Версія O)» в травні 2015 року, також на Сhristie's у Нью-Йорку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: