Конституційний юрист назвав закон про люстрацію дефектним

Конституційний юрист назвав закон про люстрацію дефектним

Венеціанська комісія наголошувала на необхідності внесення змін у закон про люстрацію

Нині чинний закон про люстрацію порушує принципи верховенства права та права людини. Він потребує змін, оскільки застосування дефектного закону є ненормальною практикою. Про це Українським Новинам сказав член Конституційної комісії, конституційний юрист Віктор Мусіяка.
«Норма закону, яка передбачає звільнення людей, що посідали посади за часів правління Януковича, суперечить принципам верховенства права. Треба зробити нормальний закон, привести його в нормальний стан. Передбачити механізм, який би дав можливість, не порушуючи права людей, чітко визначити тих, кого необхідно люструвати і прибрати із органів влади, і тільки тоді його застосовувати», - сказав Мусіяка.
Він зазначив, що Венеціанська комісія наголошувала на необхідності внесення змін до цього закону.
«До сьогоднішнього дня, наскільки мені відомо, ці зміни не внесені. Якщо в такому стані цей закон продовжує діяти, то очевидна його неефективність. Зараз називають різні цифри, скільки людей пролюстровано, скільки тисяч збираються пролюструвати. Це все від лукавого», - зазначив Мусіяка.
За його словами, потрібно внести зміни в закон, зробити його гармонійним і прийнятним, а тоді вже дивитися, наскільки все це зможе реалізовувати ідею люстрації.
Член Конституційної комісії також нагадав, що українська сторона погодилася з пропозиціями Венеціанської комісії щодо необхідності внесення змін у закон про люстрацію і, нібито, пообіцяла підготувати відповідний законопроект.
«Де цей законопроект, чому він не голосується? А в той час закон про люстрацію, який є дефектним - застосовується. От це ненормально!» - вважає Мусіяка.
«Ми втратили дуже багато часу, це треба було робити дуже швидко. Я не розумію, чому стільки часу пройшло і не внесені зміни. Автори закону затяті на тому, що їхній недолугий варіант є прийнятним», - додав він.
Коментуючи розгляд закону про люстрацію Конституційним судом, Мусіяка сказав, що не розуміє, чому йде затягування з оголошенням рішення в цій справі. «Із деяких питань вони навіть у неділю сидять і працюють, а це стосується інтересів тисяч і тисяч людей, а вони все це тягнуть. Ну скажіть уже своє слово! Суд міг би винести рішення, хоча б відповідно до висновків Венеціанської комісії, де вона вказала на неприйнятні речі», - зазначив він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: