Кулеба: Україна не дозволить Ірану уникнути відповідальності за збиття літака МАУ

Кулеба: Україна не дозволить Ірану уникнути відповідальності за збиття літака МАУ
Уламки українського Boeing біля Тегерану

«Ми в жодному разі не дозволимо Ірану уникнути відповідальності за ту трагедію, яка сталася», - запевнив глава МЗС України

Україна зробить відповідні висновки після отримання офіційних роз’яснень скандальних заяв іранського депутата, але в жодному разі не дозволить Ірану уникнути відповідальності за збиття літака МАУ поблизу Тегерану.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі телеканалу UA: Перший.

«Ми в жодному разі не дозволимо Ірану уникнути відповідальності за ту трагедію, яка сталася, і будемо працювати з ними, для того, щоб отримати «чорні ящики», для того щоб узгодити параметри юридичної відповідальності за те, що сталося. І в цьому ми будемо діяти не одні, а разом з нашими партнерами, насамперед з Канадою», - сказав Кулеба.

Коментуючи слова іранського депутата, який назвав «правильним» збиття літака МАУ і заявив, що нікого з причетних не затримали, глава МЗС нагадав, що посольство України в Тегерані 6 квітня направило ноту для з’ясування офіційної позиції Ірану.

«Тому що, як і в нашій країні, депутати можуть говорити що завгодно заради підняття свого рейтингу всередині країни – спиратися на факти, маніпулювати фактами, вони на те й політики, щоб робити це. Ми маємо спиратися на офіційну інформацію. Тому коли ми отримаємо офіційну інформацію від Ірану, ми будемо робити відповідні висновки», - зазначив глава зовнішньополітичного відомства.

Як повідомлялося, іранський депутат, член комісії з питань законодавства та юстиції парламенту Ірану Хассан Норузі назвав «правильним» збиття літака МАУ і заявив, що нікого з причетних не затримали.

Нагадаємо, авіакатастрофа під Тегераном сталася рано вранці 8 січня. Авіалайнер Boeing 737 авіакомпанії МАУ виконував міжнародний рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, однак після зльоту зв'язок з ним перервався. Літак впав у 15 км від аеропорту вильоту, загинули всі 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

Нагадаємо, канадські юристи хочуть домогтися від Ірану компенсації щонайменше $1,1 млрд через збиття українського літака МАУ. У позові факт збиття українського літака названо «навмисним терористичним актом».

Україна, Канада, Афганістан, Швеція та Об’єднане Королівство – держави, чиї громадяни загинули в авіакатастрофі «МАУ», звернулися до офіційного Тегерану з вимогою передати бортові самописці.

У березні стало відомо, що Іран погодився передати Україні бортові самописці збитого літака компанії «Міжнародні авіалінії України».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: