Мама митрополита Епіфанія вперше розповіла про життєвий шлях сина

Мама митрополита Епіфанія вперше розповіла про життєвий шлях сина
Митрополит Православної церкви України Епіфаній

Предстоятель Помісної церкви Епіфаній вирішив стати священиком в 10 класі

Шлях митрополита Православної церкви України (ПЦУ) Епіфанія до Бога – важкий і прокладений ним іще змалку. Він учився навіть по ночах і виріс без батька. Майбутній предстоятель Помісної церкви ніколи не сказав слово «тато», бо він його покинув, коли хлопчик іще був немовлям. А в церкву його вперше привела бабуся.

Про це в інтерв’ю ТСН розповіла мама предстоятеля ПЦУ.

Віра Богданюк виростила трьох синів. Зізнається, що коли найстарший Сергій став ченцем, вона плакала. Зараз до будинку матері Епіфанія односельці несуть квіти, а вона з порогу розповідає, що слава її лякає.

 «Я трошки хвилююсь», - каже жінка.

ЗМІ зазначає, що це перше в її житті інтерв’ю. Вірі Богданюк – 61 рік, половину життя пропрацювала в колгоспі. Нині на пенсії. З 15 грудня, як сина обрали предстоятелем Православної церкви України – мама його ще не бачила, але привітала по телефону.

 «Сказати, що я з ним розмовляла, це були секунди - він немає часу. «Вітаю синку і співчуваю, бо це дуже важкий шлях», - пригадує пані Віра.

Додому він приїжджає раз на рік. І мати називає його владикою.

«Ой, я його з такою насолодою чекаю, якщо він з’їжджає, я його так цілую, так обіймаю, що він каже: «Мама, задушиш», - жартує мама Епіфанія.

У неї три сини - двоє молодших, каже, працюють у Києві на будівництві. Рідні теж називають його владикою.

«Сергій - її бажаний первісток, який усього досяг сам. Хати, в який він виріс, немає. Знищив страшний паводок 2008. У спогадах мами: хлопчик ріс із книгою, до школи пішки щодня ходив більше 2 кілометрів», - додає ЗМІ.

«З року добра дитина, його не було за що посварити. Якщо він вдень помагав по господарству, то вночі - до другої години уроки вивчав, вивчав», - пригадує  жінка.

«Стиль майже не змінився, от як він відповідав на уроках це ніколи не було поспіхом чи так абияк. Любив читати, докопатися до істини. Сергій любив філософські речі. Дуже серозний і зосереджений. Аналізуючи все це, думаю що йому хотілося, щоб був батько - очі завжди серйозні і такі дорослі», - говорить вчителька митрополита.

Мати із сином про тата не говорили, бо для обох – це біль. Чоловік пішов з сім’ї. А нещодавно, каже, чула, як російські пропагандисти приписують йому за батька чи діда патріарха Філарета.

 «Мені дуже смішно з цього, бо я патріарха Філарета тільки по телебаченню бачила, я його живого не бачила», - сміється пані Віра.

Перший чоловік, ділиться мати, покинув її з немовлям на руках.

«Ми з чоловіком поїхали на заробітки, я вже була вагітна. Я народила в Одесі. Більше нічого не пов’язує з Одеською областю», - пригадує мама Епіфанія.

«Коли кума народила Сергія і приїхала сюди до батьків. Вони тут його похрестили і тут вони вже жили», - додає його хрещена.

«Він нас залишив, коли Сергієві був місяць. Більше він не показувався і пив, і бився. Важко це все. І сором раніше», - каже пані Віра.

Виховували Сергія втрьох –  мати зі своїми батьками. Удруге Віра вийшла заміж, коли сину було 12 років. Але він залишився жити з дідом і бабою, які його обожнювали.

 «Дідусь - це не було слово «батько». Він дуже любив бабусю і вона його любила страшенно. Сергійко завжди акуратний, йде зі школи, помиє в річці туфельки і додому йде чистенький. Навіть, коли бабуся була в роках, то не на Віру зробила заповіт, а на свого любимого внука», - розповідає хрещена.

І про Бога внукові вперше розповіла бабуся. Вона і відвела його до церкви. Тут митрополита хрестили, за радянських часів іще таємно.

«Бабуся і дідусь вірили в Бога і йому допомогли. Тут був отець Михайло і матушка Василина, вони йому давали настанови, книжки. У нас не було таких книг. Раніше було важко», - пригадує мама.

Священиком Сергій вирішив стати в 10 класі. Чернечу долю обрав після смерті духовного наставника з Рівного - митрополита Даниїла. Тоді Сергій поїхав учитися в Грецію. Дзвінок звідти, зізнається мати, для неї став ударом.

 «То було ввечері, коли він мені подзвонив. Сказав, що він постригається в монахи. Я сильно плакала. Я думала вивчиться, добра людина буде, сім’я, онуки. Сусідка мене розраджувала, мовляв чого ти плачеш?», - пригадує жінка.

Вибір сина мати прийняла і шанує. Зустрітися з ним планує за місяць, коли Епіфанію виповниться 40 років. Із хрещеною, каже, поїдуть у Київ, проситимуть благословення і подарують його улюблені білі троянди, резюмується у сюжеті.

Нагадаємо, предстоятель Православної церкви України Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній закликав вірян молитися за мир та спокій, із добром у серці, відкинувши ворожнечу

Нагадаємо, Томос про автокефалію об’єднаної Православної церкви України виставили у трапезному храмі Софійського собору (Малій Софії) 7 січня

Зазначимо, у Стамбулі 5 січня проходила церемонія підписання Томосу про автокефалію Української православної церкви. 

Томос було підписано у Соборі святого Георгія під час архієрейського служіння.

6 січня у Соборі святого Георгія на Фанарі відбулася церемонія вручення Томосу про автокефалію Православної церкви України.

    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів

    Читайте також

    Дата публікації новини: