МЗС Казахстану: релігійного «Майдану» в країні не буде

«Якщо якісь групи населення, прикриваючись назвою тих чи інших релігійних течій, роблять протиправні дії, жахливі як в Актобе, держава даватиме рішучу відсіч», - заявив глава МЗС республіки Ерлан Ідрісов.

Свобода віросповідання дотримується в Казахстані, проте країна буде давати відсіч тим, хто вчиняє протиправні дії, прикриваючись релігією. Про це заявив журналістам глава МЗС республіки Ерлан Ідрісов в кулуарах звітної зустрічі з населенням.

«Якщо якісь групи населення, прикриваючись назвою тих чи інших релігійних течій, роблять протиправні дії, жахливі як в Актобе, держава даватиме рішучу відсіч», - заявив міністр.

При цьому Ідрісов, відповідаючи на питання про ставлення Казахстану до держав, де салафізм є домінуючим, підкреслив, що слід «чітко розрізняти, що є теоретично релігійною течією, що є практикою». «Потрібно розрізняти справжніх прихильників того чи іншого релігійного течії і тих людей, які, прикриваючись цим, проводять зовсім іншу лінію», - вважає він.

Нагадаємо, у місті Актобе (колишній Актюбінськ на заході республіки) 5 червня були здійснені озброєні напади на магазини з продажу зброї і військову частину Національної гвардії, в ході яких загинули вісім чоловік, включно з трьома військовослужбовцями.

Президент республіки Нурсултан Назарбаєв, виступаючи на засіданні Ради безпеки 10 червня заявив, що стався «терористичної вилазкою групи послідовників нетрадиційної релігійної течії салафізм».

Пізніше на засіданні антитерористичного штабу Актюбінської області начальник місцевого департаменту Комітету національної безпеки (КНБ) Нурлан Кидирбаев повідомив, що чисельність салафітів в регіоні становить 1 565 осіб, з яких близько 90 осіб є потенційними «джихадістами». За його словами, з початку року співробітники відомства припинили діяльність 14 груп салафітів, «переконати»" вдалося 32 людини. У той же час Кидирбаев підкреслив, що для проведення подібної роботи не вистачає грамотних теологів і імамів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: