Нацбанк вирішив підвищити облікову ставку

Нацбанк вирішив підвищити облікову ставку
Нацбанк підвищує облікову ставку

Облікову ставку підвищено до 14,5% для зниження інфляції до цільового рівня

Правління Національного банку України прийняло рішення підвищити облікову ставку до 14,5% річних з 15 грудня 2017 року. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

У Нацбанку пояснили, що з огляду на посилення інфляційних ризиків проведення більш жорсткої монетарної політики є необхідним для зниження інфляції до цільового рівня у середньостроковій перспективі.

«Протягом останніх двох місяців темпи споживчої інфляції знижувалися, проте повільніше ніж прогнозував Національний банк. У листопаді 2017 року вона становила 13,6% річних. Відхилення інфляції від прогнозу пояснюється вищими, ніж очікувалося, темпами базової інфляції через підвищення виробничих витрат та пожвавлення споживчого попиту. Також відхиленню сприяли вищі за прогноз темпи зростання цін на сирі продовольчі товари та паливо», - йдеться в повідомленні НБУ.

Крім того, з часу прийняття попереднього рішення щодо облікової ставки та оприлюднення останнього макроекономічного прогнозу Національного банку, стала більш імовірною реалізація ризиків, які можуть стримати зниження інфляції наступного року.

«У разі подальшого посилення фундаментальних інфляційних ризиків Національний банк може продовжити підвищення облікової ставки, щоб привести інфляцію до цільової траєкторії. Наступне рішення щодо облікової ставки у січні 2018 року буде прийматися з урахування нових макроекономічних прогнозів, зокрема щодо інфляції», - зазначається в повідомленні НБУ.

 Нагадаємо, Нацбанк підвищив облікову ставку до 13,5% річних з 27 жовтня 2017 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: