Над Росією нависла загроза масштабної екологічної катастрофи

Над Росією нависла загроза масштабної екологічної катастрофи
Фото chita.ru

Жадібність російської влади може призвести до загибелі озера Байкал

У РФ по всій країні спостерігається неконтрольований видобуток підземних вод, пише видання «Известия».

З 1 вересня вступає у силу вимога ліцензування свердловин. Нині поки що без ліцензій обходяться не тільки дачники, а й деякі водоканали. Мінекології Московської області вирішило навести в цьому питанні порядок, оскільки видобуток підземних вод є одним з видів надрокористування.

Відсутність контролю за видобутком води відбивається на її якості. «Безконтрольна видобуток води веде до виснаження запасів, недотримання правил користування джерелами води, забруднення підземних вод», - вважає міністр екології та природокористування Московської області Олександр Коган.

Запаси води поступово виснажуються, і рівень водозабору знижується, зазначив заслужений геолог Василь Лазаренко. На території Підмосков'я добувають щодоби 4 млн кубів води. У деяких районах все запаси води вже розподілені, проте в них триває будівництво житла без обмежень, повідомив геолог.

Крім того, нещодавно Китай зацікавився Байкальської водою з артезіанських свердловин. У червні цього року в бурятском селищі Турка у Байкалу відкрився завод з розливу питної води. «З китайською стороною у нас укладений контракт на 5 років - близько 1 млрд рублів», - розповів Володимир Маносян, засновник ТОВ «Байкал-експорт». У Китай завод буде щорічно поставляти до 36 тисяч кубів питної води. Влада впевнена, що води в Байкалі досить, і потрібно отримати з неї максимальний прибуток.

У перспективі розливом води займуться чотири заводи. Крім того, експорт води з Байкалу планує налагодити ще одна китайська корпорація - LeEco. Для експорту води компанія готова побудувати на Байкалі свій завод.

Активісти з Бурятії виступають проти будівництва Китаєм заводів і буріння свердловин. Вони вимагають проведення громадських слухань з цього приводу. Громадські працівники побоюються, що заводи завдадуть шкоди екології, а китайські компанії «вичавлять все і підуть». Байкал міліє. Про це свідчить осушення колодязів в прибережних селах, а також масові лісові пожежі, викликані осушенням торфовищ. Відкачування байкальської води погіршить ситуацію і призведе до загибелі озера, вважають екологи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: