Нардепи провалили фінансування медичної реформи

Нардепи провалили фінансування медичної реформи

Верховна Рада не підтримала супутній до медреформи законопроект

Верховна Рада не змогла ухвалила за основу проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу, який має підтримати медичну реформу. За відповідне рішення проголосували 197 депутатів з необхідних 226, передає Depo.ua.

Метою законопроекту було розмежувати видатки між бюджетами відповідно до нової моделі фінансування первинної медичної допомоги та системи громадського здоров'я.

Такими чином мав розширюватися спектр видатків, які можуть фінансуватись з Державного бюджету України, включивши до нього нову програму фінансування послуг первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги уповноваженим центральним органом виконавчої влади, державні програми громадського здоров'я та заходи подолання загроз та наслідків надзвичайних ситуацій, які можуть мати негативний вплив на здоров'я населення (епідемії, спалахи інфекційних хвороб тощо).

Передбачалося створення можливості для місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування здійснювати видатки на формування місцевих програм та розвиток закладів охорони здоров'я, що перебувають у їхній власності, навіть якщо поточні видатки на реалізацію заходів здійснюються з Державного бюджету України. Крім того, місцеві бюджети отримають можливість залучати комунальні медичні заклади для виконання місцевих програм громадського здоров'я шляхом фінансування відповідних видатків з місцевого бюджету, навіть якщо ці заклади отримують фінансування з держбюджету.

Запровадження нового підходу до розмежування видатків між бюджетами пропонувалося розпочати з 1 січня 2018 року для первинної медичної допомоги, і з 1 січня 2020 року – для вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

Нагадаємо, що сьогодні Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, яким по суті запроваджують платні медични послуги в державних медзакладах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: