Німецькі журналісти з'ясували, як Кремль робить фейковий новини, якими «годує» росіян

Німецькі журналісти з'ясували, як Кремль робить фейковий новини, якими «годує» росіян

Bild з'ясував, як створюються пропагандистські антиукраїнські «сенсації»

Німецький таблоїд Bild з'ясував, як Кремль робить фейкові новини для російської публіки і німецьких веб-сайтів про теорії змови.

У статті йдеться, що 14 червня 2016 року нікому не відома експертна група під назвою Ost-Objektiv представила доповідь в конференц-залі одного з берлінських готелів. Йшлося про те, що російського опозиціонера Бориса Нємцова в Москві нібито вбили не російські, а українські спецслужби - причому метою змови було «налаштувати людей проти Кремля».

Здавалося б, це справжнісінька сенсація, але вся історія виявилася вигадкою і найяскравішим прикладом роботи пропагандистської машини російського президента Володимира Путіна. Балаган у берлінському готелі був профінансований і організований Кремлем, йдеться в статті. Головним свідком у вигаданій історії став колишній агент Федеральної служби розвідки Німеччини Вільгельм Дітля і його придумана група Objektive Ost, пише видання.

Розслідування Bild виявило, що «ідея подібної доповіді прийшла з Москви, а в життя її втілили російське посольство у Відні і австрійський політик-правопопуліст».

Кореспондент пояснює: німецькі, австрійські та чеські спецслужби вважають, що «за пропагандистські акції в німецькомовних країнах і Чехії у Кремля відповідає радник російського посольства Володимир К.Ю, який проживає у Відні». Після отримання завдання Володимир К. звернувся до правопопуліста і бізнесмена Роберта Штельцеля, дружньому до Росії, який очолює віденське відділення «Європейського центру геополітичного аналізу». За даними польських спецслужб, цей центр фінансується Кремлем. Штельцель найняв Дітля. У підсумку дует Штельцель і Дітль, за інформацією спецслужб кількох країн, зробили фейкову доповідь фейкової групи Ost-Objektiv зі складеного в Москві документа.

У Німеччині публікація доповіді не викликала великого резонансу, однак у Росії ця історія наробила багато галасу - заради цього все і було зроблено, підсумовує Bild.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: