Німецькі ЗМІ пояснили, для чого Росія прагне захопити Арктику

Німецькі ЗМІ пояснили, для чого Росія прагне захопити Арктику
Фото vokrugsveta.ru

Росія вже почала завойовувати Арктику

Росія претендує в ООН на досить велику територію, яка виходить далеко за межі її 200-мильної зони, – на Арктику, пише німецьке видання Handelsblatt.

Причина полягає в тому, що в Арктиці, згідно з геологічними оцінками, є до 13 млрд тонн нафти і майже 70 трлн кубометрів газу, що становить до 10% світових запасів нафти і до 30% – газу. Поки що у зв'язку з екстремальними кліматичними умовами освоєння родовищ є надзвичайно дорогим, але російська влада сподівається, що в майбутньому зміна клімату істотно її спростить, ідеться у статті.

«Росія домагається цього не лише дипломатичним шляхом, а й за допомогою сили фактів. І вона вже почала завойовувати Арктику, – пише видання. - Наприклад, Рада безпеки при російському уряді представила футуристичний проект з будівництва дирижаблів, які могли б пов'язати один з одним Арктику, Сибір і російський Далекий Схід». Величезні «цепеліни» повинні мати вантажопідйомність до 16 тонн і дальність польоту понад 5 тис. кілометрів.

«РФ хоче стати більш незалежною від дорогих проектів з будівництва магістралей і залізниць і створити інфраструктуру, яка б зробила доступнішими найвіддаленіші місця», – цитує Handelsblatt автора концепції, члена РАН Олександра Некіпелова. Вартість проекту, названого «Єдина Євразія», в тому числі будівництво та утримання флоту подібних повітряних суден, оцінюється в 240 млрд доларів.

Те, що новою концепцією зацікавилися в російському Радбезі, не є випадковістю, зазначає видання. Річ у тім, що Арктику в Росії також вважають важливим військовим форпостом. Ще в 2009 році російська влада прийняла рішення про створення військового угруповання в Арктиці, і зараз почалася вирішальна фаза: на шести островах будуються військові бази.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: