«Плівки Єрмака»: Антикорупційний суд став на захист Зеленського

«Плівки Єрмака»: Антикорупційний суд став на захист Зеленського
Керівник Офісу президента Андрій Єрмак і глава держави Володимир Зеленський під час наради

Скаржник просив завести справу за статтями зловживання владою і одержання неправомірної вигоди службовою особою

Вищий антикорупційний суд повернув скаргу заявнику, який просив відкрити кримінальну справу проти президента Володимира Зеленського, його колишнього помічника, а нині керівника Офісу президента Андрія Єрмака і брата посадовця Дениса Єрмака

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу суду від 15 травня.

До Вищого антикорупційного суду 13 травня надійшла скарга від заявника з вимогою зобов`язати Національне антикорупційне бюро внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення за його заявою від 10 квітня. Зокрема, у тій заяві, направленій до НАБУ, йшлося про створення помічником президента та його братом корупційної схеми в змові з президентом України щодо отримання неправомірної вигоди за призначення на державні посади в Україні.

Такі дії, за твердженням заявника, мають ознаки злочинів, передбачених ст. 364368369 КК України.

Однак НАБУ не відкрило кримінальне провадження, а листом від 17 квітня повідомило, що обставини, викладені у його заяві, вже розслідуються у межах кримінального провадження № 42020000000000646 від 30 березня (за заявою нардепа Гео Лероса - «Главком»), а тому заяву про кримінальне правопорушення долучено до матеріалів цього кримінального провадження.

Скріншот відео, на якому фігурує Денис Єрмак, брат глави Офісу президентаСкріншот відео, на якому фігурує Денис Єрмак, брат глави Офісу президента

При цьому заявник зазначав, що у кримінальному провадженні, на яке посилається Національне антикорупційне бюро, розслідуються не ті обставини, про які він зазначає у своїй заяві.

Суддя Антикорупційного суду дійшов висновків, що заявник пропустив термін на звернення до суду із скаргою на бездіяльність НАБУ щодо не відкриття кримінального провадження.

Крім цього, суд звернув увагу, що у статті 105 Конституції України закріплено: президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень. Відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 10.12.2013 року, на час виконання повноважень президент України не несе кримінальної відповідальності та проти нього не може бути порушена кримінальна справа.

«Враховуючи вищевикладене, відсутні правові підстави для розгляду скарги щодо внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальне правопорушення щодо президента України», - вважає суд.

Нагадаємо, 29 березня, нардеп від «Слуги народу» Гео Лерос виклав відео, на яких брат глави Офісу президента Андрія Єрмака – Денис Єрмак – обговорює питання призначення на різні державні посади.

Фіругантами цих плівок також виступають Дмитро Штанько і Сергій Шумський, які були помічниками Дениса Єрмака. Але пізніше вони звинуватили Андрія Єрмака в корупції і заявили, що він отримував гроші від людей, які сподівались отримати державні посади.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила справу через корупційний скандал, пов'язаний з головою Офісу президента України Андрієм Єрмаком. Провадження відкрито за фактом можливого зловживання впливом під час призначення осіб на посади до органів державної влади.

Згодом стало відомо, що ДБР порушило справу щодо нардепа Героса, який оприлюднив «плівки Єрмака».

Як відомо, президент Володимир Зеленський не збирається реагувати на скандал з оприлюдненням відеозаписів, на яких брат очільника Офісу президента Андрія Єрмака Денис обговорює призначення на державні посади. Проте кілька днів тому перший керівника Офісу президента Сергій Трофімов в інтерв'ю зізнався, що глава держави болісно відреагував на скандал з депутатом Гео Леросом щодо можливої корупції Андрія Єрмака.

31 березня, глава Офісу президента провів брифінг, на якому прокоментував останній корупційний скандал за участю свого брата. Однак, його відповіді лише спровокували появу нових фотожаб.

Варто зазначити, що глава Офісу президента на брифінгу не дуже чітко коментував корупційний скандал.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: