Поліція Чорногорії затримала дев’ятьох священників проросійської Сербської церкви

Поліція Чорногорії затримала дев’ятьох священників проросійської Сербської церкви
Церковні протести в Чорногорії очолилюють просербські й проросійські опозиційні партії

У кількох містах Чорногорії відбулися протести вірян СПЦ проти закону щодо свободи віросповідань

У місті Нікшич в Чорногорії поліція на 72 години затримала владику Сербської православної церкви (СПЦ) Іоанікія та вісьмох священників, які відправляли богослужіння з участю кількасот вірян, повідомляє «Радіо Свобода».

В офіційному повідомленні поліції вказано, що владика і священники грубо порушили закон і не дотримувалися домовленості з державними інституціями щодо дій церковних структур в умовах пандемії коронавірусу.

Національний координаційний комітет з інфекційних хвороб заявив, що «організатори протиправного громадського зібрання в Нікшичі ставлять під найбезпосереднішу загрозу те, що мало б бути найсвятішим для всіх –

У кількох містах Чорногорії 12 травня відбулися протести вірян СПЦ проти закону щодо свободи віросповідань, який був ухвалений у січні. Протести очолили просербські й проросійські опозиційні партії, які стверджують що за цим законом держава має намір відбирати церковне майно.

Станом на 12 травня в Чорногорії зафіксували 324 хворих на Covid-19, померли 9 людей. Від початку травня нових випадків захворювання не було.

До слова, рааніше митрополит Чорногорсько-Приморський Сербської православної церкви Амфілохій прокоментував надання Українській православній церкві Томосу. Амфілохій в інтерв'ю місцевому виданню «Глас Српске» заявив, що це рішення «було згубним для нинішньої та майбутньої ролі Константинопольського патріархату».

Також Амфілохій розповів про своє ставлення, до подій в Чорногорії навколо прийняття закону про свободу віросповідання.

На думку митрополита, цей закон написаний в дусі «ленінізму». «Те, що говорили і робили леніністи після революції, викрадаючи власність і храми, практично робить сьогоднішній уряд Чорногорії», - наголошує Амфілохій.

Варто зазначити, що влада Чорногорії вирішила боротися за духовну незалежність від колишнього «старшого брата» - Сербської православної церкви. Парламент Чорногорії в ніч на 27 грудня 2019 року ухвалив Закон про свободу віросповідання або віри та про правовий статус релігійних громад. Чорногорська православна церква, що проголосила себе автокефальною у 1993 року, подібно до Української православної церкви бореться за міжнародне визнання.

Як повідомлялося, рік тому 6 січня Українська церква отримала Томос про автокефалію.

Патріарх Варфоломій вважає надання автокефалії Українській церкві головною подією року.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: