Митрополит Сербської церкви прокоментував надання Томосу Українській православній церкві

Митрополит Сербської церкви прокоментував надання Томосу Українській православній церкві
Митрополит Сербської церкви вважає, що позитивне ставлення Константинополя до Української церкви шкодить православ'ю

Амфілохій заявив, що рішення про надання Томосу Українській церкві «було згубним для Константинопольського патріархату»

Митрополит Чорногорсько-Приморський Сербської православної церкви Амфілохій прокоментував надання Українській православній церкві Томосу.

Як зазначається на сторінці «Балканського оглядача» у Facebook, Амфілохій в інтерв'ю місцевому виданню «Глас Српске» заявив, що це рішення «було згубним для нинішньої та майбутньої ролі Константинопольського патріархату».

«Така позиція щодо Української церкви шкодить і Константинополю, і єдності православ'я», - вважає митрополит СПЦ.

Також Амфілохій розповів про своє ставлення, до подій в Чорногорії навколо прийняття Закону про свободу віросповідання.

На думку митрополита, цей закон написаний в дусі «ленінізму». «Те, що говорили і робили леніністи після революції, викрадаючи власність і храми, практично робить сьогоднішній уряд Чорногорії», - наголошує Амфілохій.

Варто зазначити, що влада Чорногорії вирішила боротися за духовну незалежність від колишнього «старшого брата» - Сербської православної церкви. Парламент Чорногорії в ніч на 27 грудня 2019 року ухвалив Закон про свободу віросповідання або віри та про правовий статус релігійних громад. Чорногорська православна церква, що проголосила себе автокефальною у 1993 року, подібно до Української православної церкви бореться за міжнародне визнання.

Як повідомлялося, рік тому 6 січня Українська церква отримала Томос про автокефалію.

Патріарх Варфоломій вважає надання автокефалії Українській церкві головною подією року.

Нагадаємо, 8 листопада минулого року Олександрійська православна церква визнала УПЦ. Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор II на літургії згадав ім'я Митрополита Епіфанія.

Також у кінці листопада повідомлялося, що Болгарська церква почала згадувати УПЦ в літургії. А 12 жовтня Елладська православна церква першою визнала автокефалію Української православної церкви і офіційно почала спілкування з помісною церквою України.

На початку грудня 2019 року Московська церква в Україні розірвала стосунки з церквами Греції та Олександрії слідом за РПЦ.

До відома, на початку лютого цього року парафіянами Помісної церкви України називають себе 38,6% українців, парафіянами Московської церкви - 20,7%.

Зазначимо, що абревіатура УПЦ офіційно закріплена за Київською митрополією помісної Української православної церкви (Православної церкви України).

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: