Польща готова частково поступитись ЄС щодо спірної судової реформи

Польща готова частково поступитись ЄС щодо спірної судової реформи
Єврокомісія вважає судову реформу Польщі як порушення законодавства Євросоюзу

Правляча польська партія представила проект закону, який змінює деякі положення спірної судової реформи

Польська правляча націонал-консервативна партія «Закон і справедливість» сьогодні, 21 листопада, презентувала проект закону, який змінює деякі положення спірної судової реформи. Про це повідомляє DW.

Проектом закону передбачається скасувати пункт, згідно з яким вік виходу членів Верховного суду на пенсію знижувався з 70 до 65 років.

Нагадаємо, Європейська комісія вирішила подати в суд Євросоюзу позов на Польщу після прийняття судової реформи. Зокрема, Єврокомісія вважає судову реформу Польщі як порушення законодавства Євросоюзу. Зокрема, Варшаву звинувачують у «підриві принципу незалежності судових органів».

Раніше Польщу виключили з Європейської мережі рад з питань судової влади. Зазначимо, Брюссель вже почав санкционную процедуру проти Варшави у зв'язку з «системними погрозами» верховенства права. Така процедура може призвести до тимчасового позбавлення держави права голосу в ЄС.

Єврокомісію не влаштовує норма, згідно з якою 27 з 72 суддів польського Верховного суду повинні піти у вимушену відставку. Подібні норми, як вважають в Єврокомісії, підривають принцип незалежності судових органів, у тому числі, принцип незмінюваності суддів, що є порушенням Договору про Європейському союзі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: