Порошенко: Україна нині боронить східні кордони Європи

Порошенко: Україна нині боронить східні кордони Європи

Президент України Петро Порошенко заявив, що нині на Сході Європи відбувається безпрецедентне з часів Гітлера та Сталіна порушення норм міжнародного права.

Президент Петро Порошенко взяв участь в акції «Перша хвилина миру», присвяченій відзначенню Дня пам’яті та примирення. Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

«8 травня 45-го після шестирічної війни був встановлений довгоочікуваний мир в Європі. Минулого року Україна приєдналася до європейських країн у відзначенні Дня пам’яті та примирення. Ця нова для нас традиція жодним чином не підміняє, а доповнює і посилює звичне державне свято – День перемоги над наци́змом у Другій світовій війні́і», - наголосив Глава держави.

Петро Порошенко підкреслив, що з Україною пов’язані вирішальні та найзапекліші баталії на радянсько-німецькому фронті. Того часу на нашій території було проведено 29 із сімдесяти шести операцій Другої світової війни.

Українці воювали в Червоній армії, в радянських партизанських з’єднаннях, у лавах опору європейських країн; у складі канадської, американської, австралійської, британської армій, відзначив він.

«То була, є й буде наша перемога», - наголосив Президент.

Глава держави зауважив, що нинішній День пам’яті та примирення глибоко символічно поєднується із Днем матері. Визначною була роль українських жінок, матерів і у радянських партизанських загонах, і в українському підпіллі. Однак, тепер важкі дні й безсонні ночі випали на долю сучасних українок.

«Нині на Сході Європи відбувається безпрецедентне з часів Гітлера та Сталіна порушення норм міжнародного права. Хижа й ненажерлива імперія знову не рахується з державними кордонами і прагне розширити свій так званий життєвий простір. Україна знову дає відсіч, - хіба що з тією різницею, що ворог прийшов не з Заходу, а зі Сходу», - констатував Президент.

Глава держави підкреслив, що нині Україна ледве чи не п’яту частину державного бюджету витрачає на оборону та безпеку. І це – виправдано, бо хто заощаджує на своїй армії, той годує чужу.

«Тим, як за два роки ми створили сучасне військо, має законне право пишатися кожен українець: воїн, волонтер, працівник оборонного підприємства, капелан, просто платник військового збору», - підкреслив Петро Порошенко.

За словами Глави держави, Збройні Сили України, звільнивши більшу частину Донбасу, надійно тримають оборону на лінії зіткнення. Ми виконуємо Мінські угоди, але наші воїни отримують, коли це необхідно, наказ відкривати вогонь у відповідь. Дають відсіч провокаціям ворога.

Водночас, Президент зазначив, що як Верховний Головнокомандувач має брати до уваги всю сукупність факторів: військових, міжнародних, економічних, тощо. І тому робитиме ставку на політико-дипломатичний спосіб повернення тимчасово окупованих територій під державний суверенітет України.

Зміцнюючи обороноздатність, посилюється контрактно-професійну складова у формуванні армії, мінімальна платня військовослужбовців істотно підвищена з початку року. Протягом квітня-травня демобілізовано майже всіх, кого було призвано минулого року під час четвертої черги мобілізації. А нової, сьомої хвилі, зверніть увагу, й досі не оголосили, зазначив Президент.

«Звільнених ми замінили професіоналами-контрактниками. Ми намагаємося мінімізувати вплив війни на життя кожного українця. Єдине, чого поки що не можу обіцяти, - що мобілізації цього року взагалі не буде. Її перспективи, її масштаби залежать не лише від наших планів, але й від обстановки на фронті», - сказав Глава держави.

За словами Петра Порошенка, тим часом вітчизняна дипломатія докладає всіх зусиль для продовження секторальних та економічних санкцій проти Росії, які були запроваджені на знак солідарності з Україною Євросоюзом, США, іншими країнами.

«Час від часу в деяких європейських країнах лунають голоси про неефективність санкцій. Що ж, якщо вони комусь і видаються неефективними, то їх слід не знімати чи пом’якшувати, а, навпаки, продовжувати і посилювати», - додав Глава держави.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: