Правозахисники зібрали для Гааги докази щодо злочинів проти дітей на Донбасі

Правозахисники зібрали для Гааги докази щодо злочинів проти дітей на Донбасі
Діти страждають від бойових дій на Донбасі

За даними правозахисників, найбільше дітей страждає від обстрілів цивільної забудови та навчальних закладів на Донбасі

Правозахисна організація Truth Hounds підготувала великий звіт щодо злочинів проти дітей на Донбасі. Про це розповів керівник польової місії організації з документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності Ярополк Бриних. 

«Це результати трирічної роботи, тому що злочини проти дітей найскладніші. Насамперед морально. Дітей опитувати ми не можемо, опитуємо батьків. Проте мало якій мамі хочеться розповідати, як була поранена, а тим більше як загинула її дитина. Для цього потрібна неймовірна воля», - сказав він в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

Бриних повідомив, що протягом цього часу правозахисники його організації задокументували 5 убивств дітей, 6 незаконних утримувань із застосуванням катування, 8 випадків загибелі та 19 поранень дітей у результаті обстрілів цивільної забудови, атаки на 79 навчальних закладів на Донеччині й Луганщині.

«Проте таких злочинів набагато більше. Це ж лише дані, якими ми можемо оперувати, оскільки свідчення задокументовані, перевірені і ми в них упевнені», - зазначив він.

За даними правозахисників, найбільше дітей страждає від обстрілів цивільної забудови та навчальних закладів. «Часто — від того, що одна зі сторін встановила військовий об'єкт біля цивільного, тим самим зробивши цивільний ціллю. Потрібно виводити військових подалі від цивільних. Ідеально було б, якби це почала робити Україна», - сказав Бриних. 

Організація Truth Hounds з'явилась у вересні 2014 року: тоді правозахисна організація «Міжнародне партнерство за права людини» відкрила в Україні польову місію з документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, зібрала команду волонтерів-документаторів, щоб їздити в зону конфлікту і фіксувати злочини: катування, нелюдське поводження з полоненими й затриманими, невибіркові обстріли, переслідування активістів і цивільних.

Головним нашим завданням організації є те, щоб її докази приймали міжнародні інстанції: вона працює за стандартами Міжнародного кримінального суду. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: