Пучдемон заявив про готовність постати перед «справжнім правосуддям»

Пучдемон заявив про готовність постати перед «справжнім правосуддям»
Карлес Пучдемон

Своє перебування на території Бельгії Пучдемон пояснив тим, що хоче постати перед «справжнім правосуддям»

Колишній глава Женералітата Каталонії Карлес Пучдемон заявив у п'ятницю бельгійському телеканалу RTBF, що готовий вести дискусію з прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм. Він нагадав, що є не першим каталонським лідером, «у якого були проблеми з іспанським урядом».

Пучдемон також зазначив, що не розцінює себе як жертву.

«Це більшість каталонського населення, яке висловило свою волю, є справжньою жертвою», - сказав відсторонений від влади лідер Каталонії.

Своє перебування на території Бельгії він пояснив тим, що хоче постати перед «справжнім правосуддям». За його словами, він залишив Іспанію, щоб краще підготувати свій захист у суді.

Ще однією причиною від'їзду зі своєї країни, згідно з його твердженням, було бажання уникнути ескалації насильства.

«Насильство ніколи не входило в наші плани», - екс-глава Каталонії.

Пучдемон підкреслив, що не має наміру втягувати Бельгію в каталонську політику, і уточнив, що не зустрічався ні з ким з бельгійських керівників. Він також заявив про готовність висунути свою кандидатуру на каталонських виборах 21 грудня, нехай навіть це «доведеться робити з-за кордону».

У четвер, 2 листопада, увечері в Барселоні десятки тисяч людей прийшли до будівлі регіонального парламенту, вимагаючи звільнення заарештованих в четвер колишніх каталонських міністрів.

Нагадаємо, 2 листопада суд в Іспанії ухвалив узяти під арешт на час розслідування дев’ять усунених чи колишніх членів регіональної влади Каталонії, автономного регіону на північному сході країни, які прийшли за викликами на допит до суду в Мадриді.

Один із них, який сам подав у відставку ще напередодні одностороннього проголошення незалежності Каталонії її регіональним парламентом, зможе вийти на волю під заставу у 50 тисяч євро, інші вісім арештовані без можливості застави.

Крім того, іспанський суд видав європейський ордер на арешт екс-лідера Каталонії Карлеса Пучдемона.

14 членів усуненої влади Каталонії звинувачують у заколоті, підбурюванні до заколоту і розтраті державних або громадських коштів у зв’язку з їхніми діями навколо референдуму про незалежність Каталонії і подальшого самочинного проголошення цієї незалежності.

Як відомо, уряд Іспанії 28 жовтня офіційно взяв під прямий контроль управління Каталонією. Того ж дня екс-глава женералітату Каталонії Пучдемон закликав захищати незалежність мирно.

Міністерство внутрішніх справ країни усунуло з посади голову каталонської поліції Хосепа Луїса Траперо.

Уряд Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори на 21 грудня.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що розпустив каталонський парламент не тому, що хоче позбавити регіон автономії, а лише для того, аби повернутися до нормального стану справ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: