Рада обрала Василенка аудитором НАБУ

Рада обрала Василенка аудитором НАБУ
Володимир Василенко

У комісії є два правозахисники з трьох необхідних

Верховна Рада обрала аудитором Національного антикорупційного бюро України від парламенту правознавця Володимира Василенка.

Це рішення було ухвалено після рейтингового голосування депутатів.

За його кандидатуру проголосували 289 депутатів, проти — 3.

Відтак у комісії є два правозахисники з трьох необхідних членів аудиторської комісії.

Конкурентом Василенка був Томас Фаєрстоун — американець, колишній прокурор США, партнер компанії «Бейкер та Маккензі», який має значний досвід в органах досудового розслідування та прокуратурі США. Під час рейтингового голосування за нього проголосували 207 депутатів, а за Василенка — 275.

Володимир Василенко — правозахисник, працював суддею в міжнародному суді ООН та представником  України в Раді ООН із прав людини. Виявився батьком чинного члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Кілька місяців тому його кандидатуру на аудитора НАБУ пропонував Олег Ляшко, інформацію з декларації якого розслідують детективи Антикорупційного бюро. 2015 року був делегований указом президента Порошенка до Конституційної комісії разом з Михайлом Буроменським, обраним в аудитори НАБУ по квоті Кабінету міністрів.

Варто зазначити, що рекомендацію Володимир Василенко отримав від ГО «Українське юридичне товариство», яке очолює Березюк Олег Валерійович. Березюк також є співвласником іншої громадської організації Всеукраїнський рух «Сила Права». Очолює цю ГО колишній народний депутат від БЮТ Андрій Сенченко, який  2014 року тимчасово виконував обов’язки заступника голови Адміністрації Президента.

Кандидатів на посаду аудитора НАБУ мають запропонувати Рада, Кабінет міністрів та президент. Порошенко заявив, що запропонує свою кандидатуру останнім. 

Читайте також статтю: Артем Ситник може спати спокійно. Аудитор НАБУ нікому не потрібен?



Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: