Рада прийняла Кодекс про банкрутство

Рада прийняла Кодекс про банкрутство

В Україні фізична особа зможе оголосити себе банкрутом

Верховна рада України сьогодні, 18 жовтня, у другому читанні прийняла Кодекс з процедур банкрутства.

За відповідний законопроект №8060 проголосували 237 народних депутатів.

Зазначимо, з кодексу до другого читання прибрали норми щодо автоматизованого арешту рахунків, єдиного електронного реєстру боржників та мирової угоди.

Даний Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Метою документа є підвищення ефективності процедур банкрутства, рівня захищеності прав кредиторів, вдосконалення процедури продажу майна боржника на аукціоні, підвищення рівня виконання контрактів і судових рішень, врегулювання відносин з відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинилися у важкій фінансовій ситуації і потребують допомоги з боку держави.

Підкреслимо, найбільш значущою зміною, на яку звернули увагу юристи, є можливість визнавати банкрутами фізичних осіб. До прийняття закону в чинному законодавстві такої опції не було. Відзначимо, що справи про банкрутство фізосіб будуть розглядати господарські суди, як випливає з проекту кодексу. Причому обов'язково за участю арбітражного керуючого. Будуть доступні дві процедури - судова і досудова.

Зокрема, в суді можна буде домовитися про реструктуризацію або задовольнити вимоги кредитора. При цьому не підлягають реструктуризації та списанню борги по кредитах, взятих боржником на відпочинок, розваги, покупку предметів розкоші, а також борги, що з'явилися через участь в азартних іграх і парі.

Раніше комітет з питань економічної політики рекомендував Верховній раді прийняти у другому читанні та в цілому проект Кодексу України з процедур банкрутства. Комітет відзначав, що проект кодексу суттєво доопрацьовано з точки зору законотворчої техніки та ідеологічно. Кодекс отримав підтримку з боку Міжнародного валютного фонду, Світового банку, Національного банку України, Асоціації правників України, банківської спільноти, арбітражних керуючих, представників експертного середовища.

Додамо також, що раніше в комітеті заявляли, що Кодекс України з процедур банкрутства дасть можливість Україні піднятися у загальному рейтингу Doing Business на 9 позицій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: