Рада ухвалила закон про внутрішній водний транспорт: які його переваги та чи розвантажить він дороги

Рада ухвалила закон про внутрішній водний транспорт: які його переваги та чи розвантажить він дороги
Уряд розраховує на економічний ефект від закону до 13-16 млрд грн щороку
Фото: Richard Droker/Flickr

Уряд вважає, що закон дозволить створити ефективну річкову логістику та розвантажить автошляхи

Очільник Міністерства інфраструктури Владислав Криклій пояснив переваги закону «Про внутрішній водний транспорт». Парламент сьогодні ухвалив його у другому читанні.

«Тепер ми зможемо відродити найбільш дешевий та екологічний спосіб доставки вантажів - річкові перевезення та створити ефективну річкову логістику», –  зазначив у Telegram міністр.

За його словами, документ дозволить збільшити вантажопотік до 30 млн тонн на рік, що матиме для держави економічний ефект до 13-16 млрд грн щороку.

Ухвалення закону покращить конкуренцію на ринку, збільшить інвестиції завдяки рівним умовам і прозорим правилам, дозволить створити нові робочі місця для людей.

«Перехід частини вантажу з автошляхів на річку допоможе значно розвантажити дороги і зменшити витрати на їх ремонт. Для прикладу, 1 млн тонн вантажів, перевезених річкою і перенаправлених з наземного транспорту, зменшує витрати на ремонт доріг на 1 млрд грн протягом 4 років», – написав Криклій.

Після ухвалення закону потужності Дніпра зможуть використовувати не на 10%, як зараз, а на повну.

«Створити Держфонд розвитку внутрішніх водних шляхів для забезпечення належного технічного стану судноплавних шлюзів на Дніпрі, понад 75% з яких зараз зношені; забезпечити розвиток пасажирських річкових перевезень, у тому числі міжнародних», – пояснює Криклій.

Цей закон також дозволить:

  • стимулювати суднобудування та відновлення українських підприємств;
  • лібералізувати ринок, допустивши судна під іноземним прапором, та стимулювати міжнародну торгівлю;
  • провести дерегуляцію галузі шляхом запровадження безкоштовного проходження шлюзів та часткового звільнення суден внутрішнього плавання від зборів у морських портах;
  • спростити адміністративні процедури при реєстрації суден та видачі кваліфікаційних документів.

3 грудня Верховна Рада схвалила закон «Про внутрішній водний транспорт»  у другому читанні, його підтримали 276 нардепів.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: