Рада зняла недоторканність з нардепів

Рада зняла недоторканність з нардепів
Після голосування Рада пішла на перерву до 12:15

Підтримали рішення про скасування депутатської недоторканності 373 народних обранці

Депутати на засіданні у вівторок, 3 вересня, проголосували за зняття депутатської недоторканності (із 2020 року. - Ред.)

Підтримали відповідне рішення 373 нардепи (зокрема, 252 - із фракції «Слуга народу», 33 - позафракційні, 24 - із фракції «Європейська солідарність», 23 - із фракції «Батьківщина», 22 - депутатська група «За майбутнє», 19 - із фракції «Голос»).

Не голосувала фракція «Опозиційна платформа - За життя».

Загалом не голосували 28 депутатів, утрималися три народних обранці.

Поіменне голосування про проєкт Закону про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) (№7203) - повністю можна переглянути нижче:

Після голосування Рада пішла на перерву до 12.15.

Нагадаємо, раніше у вівторок з трибуни Верховної Ради виступив президент Володимир Зеленський. Він закликав депутатів ухвалити закон про скасування депутатської недоторканності, і попередив, що «це парламент, а не маліна (притон злодіїв на жаргоні. – Ред.)»

«Вибачте, якщо депутат збиває людину або кришує видобуток бурштину, він повинен нести кримінальну відповідальність», - заявив Зеленський.

Президент підкреслив, що в Австралії, Британії, США, Канаді, Німеччині, Австрії «в парламенті немає імунітету від кримінальних злочинів».

«Просто зробіть те, що ви обіцяли довгі роки людям. Зняття недоторканності вимагає зараз 90% громадян України», - заявив глава держави.

Зеленський зазначив, що зі скасуванням недоторканності з’явиться можливість притягнення народних обранців до кримінальної відповідальності. Натомість у них буде імунітет на політичні рішення.

Депутати Верховної Ради на засіданні у вівторок, 3 вересня, підтримали продовження роботи сьогодні після 18 години.

До слова, також депутати 3 вересня планують розглянути питання про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради та направлення на висновок Конституційного Суду України наступних законопроєктів:

  • «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)», №1013;
  • «Про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань)», №1014;
  • «Про внесення змін до статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу)», №1015;
  • «Про внесення змін до статей 85 та 101 Конституції України (щодо уповноважених Верховної Ради України)», №1016;
  • «Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)», №1017;
  • «Про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України)», №1027;
  • «Про внесення зміни до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України)», №1028.

Раніше співголова фракції «Опозиційна платформа - За життя» Юрій Бойко заявив, що політсила не голосуватиме за закон про внесення змін до Конституції щодо зняття депутатської недоторканності.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: