«Разом з власної волі з 1919 року»: Україна відзначає 100 років Соборності (програма заходів)

«Разом з власної волі з 1919 року»: Україна відзначає 100 років Соборності (програма заходів)

Акт Злуки 22 січня 1919 року увінчав столітні прагнення українців, розділених і поневолених Російською та Австро-Угорською імперіями, жити в єдиній незалежній державі

22 січня 2019 року відзначатиметься 100 років із дня проголошення Соборності України.

Проголошення Соборності УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року - історичний акт об’єднання українських земель в одній державі. Подія основоположна для українського державотворення. Про це розповів Павло Подобєд, начальник відділу обліку та збереження місць пам'яті Українського інституту національної пам'яті, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

За його словами, Акт Злуки 22 січня 1919 року увінчав столітні прагнення українців, розділених і поневолених Російською та Австро-Угорською імперіями, жити в єдиній незалежній державі. «Об’єднання українських земель відбулося з ініціативи і власної волі українців, а не було накинуто насильно зовнішніми чинниками. Акт Злуки 1919 року заперечує тези сучасної російської пропаганди про те, що єдність України - результат політики Леніна чи Сталіна», - наголошує історик.

«Разом з власної волі з 1919 року» - під таким гаслом Україна відзначає столітній ювілей Акту Злуки 22 січня.

Програма заходів

  • 21 січня о 12:00 на перетині вулиці Симона Петлюри і бульвару Тараса Шевченка (вул. Симона Петлюри, 2/4) відбудеться відкриття меморіального барельєфу голові Директорії Української Народної Республіки, головному отаману військ і флоту УНР Симону Петлюрі.
  • 22 січня 10:00-14:00 у Київському національному університеті ім. Т. Шевченка в залі засідань Вченої Ради (вул. Володимирська,60) відбудеться урочиста Академія «Акт Злуки УНР та ЗУНР – втілення ідеї Соборності й національної консолідації України: досвід та уроки».
  • 22 січня о 08:00 на мосту Патона традиційно живий ланцюг Соборності
  • 22 січня в усіх обласних центрах відкриються виставки «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України».
  • 22 січня о 19:00 в будинку звукозапису Українського радіо (вул. Леоніда Первомайського, 5-Б) пройде великий урочистий концерт «Хореї Козацької». Звучатимуть пісні доби Української Революції та визвольних змагань 1917–1921 р.р. Хорея Козацька оживила та озвучила ці музичні та поетичні шедеври. Результатом праці є два альбоми пісень Української Революції. Це пісні — артефакти доби великого українського зриву та Українського Відродження 1917–1921 років. Серед таких творів і «Запорізький марш» Миколи Лисенка на слова Володимира Самійленка, і «Покинь, мій синочку, ридати» Кирила Стеценка на слова Олександра Олеся, «Для всіх ти мертва і смішна» Якова Степового на слова Олександра Олеся та багато інших. Квитки можна придбати тут

Дивіться запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: