Релігієзнавець пояснив, яку позицію займуть помісні церкви у конфлікті Москви з Константинополем

Релігієзнавець пояснив, яку позицію займуть помісні церкви у конфлікті Москви з Константинополем
Релігієзнавець Олександр Саган

Більшість помісних церков відкрито не підтримуватимуть ані Москву, ані Константинополь, - вважає Саган

Доктор філософських наук, професор, релігієзнавець Олександр Саган впевнений, що у конфлікті Москви з Константинополем більшість помісних церков відкрито не підтримуватимуть ані Москву, ані Константинополь і продовжуватимуть спілкуватися, як з одними, так і з іншими. Про це він розповів в інтерв’ю «Главкому». 

За словами релігієзнавця, Константинополь ніяк поки не відреагував на заяву про розрив євхаристійного спілкування. «Думаю, і не реагуватиме», - каже Саган. Нагадаємо, 15 жовтня Російська православна церква вирішила повністю розірвати стосунки з Вселенським патріахатом.  

Врешті-решт від конфлікту на сьогодні більше втрачає РПЦ, вважає експерт, адже це рішення обмежило їхні можливості впливати на ситуацію у світовому православ’ї, що на сьогодні у них була.

«Зараз росіяни обмежують своїх священиків і єпископів, забороняючи їм спілкуватися зі світовим православ’ям. Це також стосується і поїздок на Афон, поїздок на міжнародні зібрання, конференції, у міжцерковні православні інституції, де головують, як правило, представники Константинопольського патріархату», - розповів Олександр Саган.

За його словами, колись в анекдотах казали: «Хотів полякати – вистрілив собі в ногу». «Приблизно така ситуація зараз у РПЦ», - пояснює Олександр Саган. 

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: