«Репортери без кордонів» повідомили жахливу статистику щодо вбитих у світі журналістів

«Репортери без кордонів» повідомили жахливу статистику щодо вбитих у світі журналістів

Найбільше журналістів загинули в Афганістані та Сирії

У світі в 2018 році щонайменше 80 журналістів та інших працівників ЗМІ були вбиті через їхню професійну діяльність.

Про це йдеться у річному звіті міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів», оприлюдненому 17 грудня, повідомляє агенція dpa.

Більш ніж половина з цих журналістів, як зазначається, загинули в п'яти країнах: Афганістані - 15 убитих представників ЗМІ, Сирії - 11, Мексиці - дев'ять, Ємені - вісім та Індії - шість.

У США цього року також загинули шестеро журналістів, четверо з них - під час нападу на місцеву газету Capital Gazette у штаті Меріленд. Згідно зі звітом, понад половину журналістів - 49 осіб - вбили цілеспрямовано через їхню професійну діяльність.

«Репортери без кордонів» також повідомили про 36 журналістів, які загинули за межами кризових регіонів світу. Ідеться передусім про Мексику. Багато з убитих там журналістів писали про корупцію чи наркозлочинність.

З 348 представників ЗМІ, які нині перебувають за гратами, понад половина опинилася в ув'язненні у п'яти країнах: Китаї, Єгипті, Туреччині, Ірані та Саудівській Аравії. У звіті «Репортерів без кордонів» зазначається, що близько 150 з ув'язнених не є професійними журналістами. Зокрема, в Китаї можна потрапити за грати просто за пост у соцмережі.

У звіті правозахисники також критикують ситуацію в Саудівській Аравії та нещодавнє вбивство журналіста Джамаля Хашоггі.

Як відомо, Центральне розвідувальне управління США дійшло висновку, що вбити журналіста Джамаля Хашоггі у Стамбулі наказав спадкоємний принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман Аль Сауд.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що розслідування справи вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі має бути міжнародним.

Туреччина передала записи, що стосуються вбивства саудівського журналіста, Саудівській Аравії, США, Німеччині, Франції та Великобританії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: