РФ отримає можливість блокувати трубопроводи в Каспійському морі

РФ отримає можливість блокувати трубопроводи в Каспійському морі

Перспективи газогону Туркменістан-Азербайджан залишаються туманними

Конвенцію про правовий статус Каспійського моря, яку мають підписати 12 серпня 2018 року, мають доповнити окремим протоколом. Відповідно до цього документу всі прибережні країни повинні будуть давати свою згоду на прокладання трубопроводів по дну моря. Про це повідомляє видання «Коммерсантъ».

Це відбуватиметься через оцінку впливу проектів на навколишнє середовище. При цьому сама конвенція, яка буде підписана главами держав в Актау, передбачає необхідність згоди виключно держав через чиї сектори буде проходити трубопровід. Тим самим РФ повернула можливість впливу на створення гіпотетичного газогону, який би з’єднав Туркменістан і Азербайджан і став альтернативним джерелом енергії для Європи.

При цьому експерти не бачать особливих перспектив на швидку реалізацію ідеї газогону, який з’єднає Туркменістан і Азербайджан. Основними перешкодами є відносно низька ціна на газ в Європі, а також значна вартість створення самого газогону. Окрім того, Ашгабат активно переорієнтовується на постачання газу до КНР – створення четвертої гілки трубопроводу «Середня Азія-КНР» змусить Туркменістан іще більше наростити видобування газу. Так само Баку на сьогодні зацікавлений в заповненні Південного газового коридору виключно своїм газом із родовища «Шах-Деніз 2». Як наслідок, протягом десяти наступних років туркменський газ скоріше за все не з’явиться в Європі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: