Роботодавці «Бізнес100» закликали Зеленського не допустити дефолту

Роботодавці «Бізнес100» закликали Зеленського не допустити дефолту
Роботодавці закликали Володимира Зеленського не допустити дефолту

Представники бізнесу закликали владу вжити всіх необхідних заходів для уникнення дефолту

Роботодавці, представники українського великого, середнього, малого бізнесу, звернулися до президента, прем'єра та народних обранців з вимогою вжити всіх необхідних заходів для уникнення більш глибоких економічних потрясінь для України і українського народу.

Про це йдеться в заяві Бізнес100.

«Вам довірено право і відповідальність керувати розвитком країни, – звертаються представники українського бізнесу до влади. – Від ваших дій і рішень залежить майбутнє економіки України, українського бізнесу, а так само всіх громадян, які є робітниками і отримують зарплату від бізнесу чи з бюджету, що наповнюється українським бізнесом. Ми розуміємо, що епідемія COVID-19, вимагає більш рішучих заходів, щоб не допустити зростання кількості хворих і зберегти потенціал української економіки до швидкого відновлення. Але у ЗМІ з'явилася інформація про те, що вами розглядається сценарій відмови від обслуговування Україною свого зовнішнього боргу і оголошення дефолту», - йдеться в заяві.

Представники бізнесу застерігають президента Володимира Зеленського від такого кроку і наполягають на тому, що його наслідки будуть мати незворотні катастрофічні наслідки для України, бізнесу та українських громадян.

У об'єднанні «Бізнес100» зазначають, що  за оцінками інвестиційних аналітиків в Україні зараз немає економічних передумов для оголошення дефолту. У України достатньо можливостей для обслуговування боргових зобов'язань.

Оголошення дефолту призведе:

  • До втрати Україною і українськими компаніями кредитного рейтингу
  • До відтоку з України понад 4 - 5 млрд дол. США (2- 2,5 млрд. дол. США з ОВДП і 2 - 2.5 млрд дол. США нерозподіленого прибутку)
  • До стрімкої девальвації до 50-80 грн за долар США та росту інфляції до 20%-50%
  • До падіння ВВП за підсумками року більш ніж на 15%-20%
  • До замороження зовнішньоекономічної діяльності
  • До відтоку коштів з банківської системи і погіршення її ліквідності
  • До зростання вартості кредитних ресурсів вище 20%, призупинення інвестиційних програм і ділової активності в Україні.
  • До скорочення персоналу та зростання безробіття
  • До того, що за межею бідності опиниться більше 50% населення України.

Роботодавці, представники українського великого, середнього, малого бізнесу закликали владу вжити всіх необхідних заходів для уникнення дефолту, тим більше, що для цього є всі можливості: високі золотовалютні резерви, залишки на рахунках казначейства, допомога міжнародних партнерів, отримання якої залежить від ваших дій.

Вони закликали:

1. Збалансувати бюджет і виключити можливість корупції на ньому

2. Прийняти закони, які відкриють фінансування від міжнародних партнерів

3. Провести активну комунікацію з МВФ та іншими МФО для отримання фінансування, необхідного для стабілізації економіки

4. Здійснити комплекс заходів для підтримки українського бізнесу і для збереження робочих місць і економічної активності.

Раніше повідомлялося, що українська влада не розглядає варіант із дефолтом і розраховує на домовленості з Міжнародним валютним фондом і щодо збільшення потенційного фінансування допомоги в боротьбі з пандемією коронавірусу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: