Росія закрила повітряний простір на кордоні з Україною за день до трагедії МН17

Росія закрила повітряний простір на кордоні з Україною за день до трагедії МН17

«Боїнг» Малазійських авіаліній

Через 17 годин 20 хвилин після закриття РФ повітряного простору зенітно-ракетний комплекс «Бук» збив літак «Боїнг» рейсу МН17

В ніч проти 17 липня 2014 року Росія закрила повітряний простір на кордоні з Україною у зоні відповідальності Ростовського зонального центру єдиної системи організації повітряного руху.

Через 17 годин 20 хвилин після цього зенітно-ракетний комплекс «Бук» збив літак «Боїнг» рейсу МН17 Малайзійських авіаліній.

Про це пише російське видання Forbes з посиланням на підсумковий звіт за результатами технічного розслідування Ради з безпеки Нідерландів, опублікований в жовтні 2015 року.

Російська сторона ввела обмеження для польотів цивільної авіації на висоті менше 16150 метрів, що порівняно з максимальною висотою враження зенітного ракетного комплексу «Бук» (близько 18 км).

Обмеження вводилися «для забезпечення безпеки польотів», а в якості їхньої причини називалися «бойові дії на території України поблизу державного кордону Російської Федерації і факту стрільби з території України в напрямку території Російської Федерації».

Оглядач видання зазначає, що бойові дії на сході України на той момент тривали вже кілька місяців, але Росію це стурбувало лише в липні 2014 року.

«Тобто до цього моменту українські «Буки» у зоні АТО нашу службу контролю за повітряним рухом абсолютно не цікавили, а з нуля годин нуль хвилин 17 липня вони раптом стали смертельно небезпечними», - пише журналіст.

У ході розслідування Рада з безпеки Нідерландів запросила в російської сторони про причини введення таких обмежень на польоти цивільної авіації. Росавіація відповіла, що це було зроблено з метою «узгодження обмежувальних заходів з прилеглим повітряним простором України».

Forbes зазначає, що насправді ніякого узгодження не вийшло – 14 липня Україна закрила повітряний простір над зоною АТО до висоти 9454 метра, вище якого можна було літати, а Росія ввела обмеження до набагато більшої висоти - 16150 метрів.

На питання голландських експертів DSB про причини введення Росією заборони вищої за українську, російська сторона так нічого і не відповіла.

Як відомо, в результаті авіакатастрофи рейсу МН17 загинули 298 людей.

Сьогодні стало відомо, що винуватці аварії рейсу МН17 у небі над Донбасом у липні 2014 року можуть бути засуджені заочно.

В неділю, на третю річницю після збиття MH17, родичі загиблих провели демонстрацію перед російським посольством у Гаазі.

Нагадаємо, сьогодні міністр закордонних справ Австралії Джулія Бішоп також оприлюднила заклик до «всіх держави співпрацювати, щоб гарантувати, що ті, хто відповідає за вбивство, були притягнуті до відповідальності»

Як відомо, країни, представники яких входять до Об’єднаної слідчої групи, ухвалили спільне рішення, що кримінальний процес у справі катастрофи рейсу MH17 відбудеться в суді у Нідерландах. Про це 5 липня повідомив міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс.

До Об’єднаної слідчої групи входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, України та Нідерландів.

Нідерланди й Україна підписали договір про міжнародне правове співробітництво щодо розслідування злочинів, пов’язаних зі збиттям літака рейсу МН-17.

Сполучені Штати Америки вітають рішення Об'єднаної слідчої групи (JIT) щодо проведення в Нідерландах суду в справі про катастрофу МН17.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: