Шпек: Україні достатньо одного державного банку

Шпек: Україні достатньо одного державного банку
Екс-міністр економіки Роман Шпек
Фото: Станіслав Груздєв / «Главком»

Голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек вважає, що держава має вийти з багатьох банків, аби в Україні залишився лише один державний банк. Про це він розповів в інтерв’ю «Главкому».

«Україні, взагалі, буде достатньо одного державного банку. Тож, із цього бізнесу державі треба швидше виходити. І робити це розумно. Доцільно, щоб у цей бізнес на якусь частку, скажімо 20-30%, увійшов Європейський банк реконструкції та розвитку, Міжнародна фінансова корпорація. Вони б тоді змінили склад наглядової ради, корпоративну культуру управління, менеджмент і так далі. Вже б не приймались політично мотивовані рішення (всі оці будівництва сонячних електростанцій, купівля каналів, в основному, останні років 10 ішли через державні банки, а ми ці розриви в капіталі покривали з бюджету)», - сказав він.

За його словами, можливий прихід стратегічного інвестора у банк може стати драйвером для появи інших зацікавлених у придбанні часток у банках.

«Сказати, що сьогодні просто хтось готовий купити банк, доволі складно. Але не стратегії треба писати. У нас тактики не вистачає або вона міняється без огляду на стратегію. От чому урядовий секретаріат заперечує проти внесення цього закону (про корпоративне управління. - «Главком») в парламент? Дуже важко продати, як не хочеш. Днями в ЗМІ вийшов цікавий матеріал про те, хто сидить в наглядових радах банків з участю в капіталі держави. Так там одні й ті самі люди є членами одразу кількох наглядових рад. Журналіст навіть робить висновок, що це єдина промислово-фінансова група. Присутність тих самих людей у різних радах - це можливість для узгоджених дій», - додав Шпек.

Нагадаємо, Шпек заявив, що після кризи 2008 року і до сьогодні держава в державні банки вклала понад $12,5 млрд за курсом на день внесення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: