Синод вже у травні може розглянути звернення України щодо автокефальної церкви – нардеп

Синод вже у травні може розглянути звернення України щодо автокефальної церкви – нардеп
Вселенський патріарх Варфоломій (посередині) та лідери світових православних церков на Всеправославному соборі. Іракліон, 20 червня 2016 року

Рішення щодо надання томосу на автокефальну православну церкву України буде прийматися на Синоді

Швидкість надання томосу на автокефальну православну церкву України залежить від домовленостей між Україною та Вселенським Патріархом. Про це в кулуарах парламенту заявив народний депутат України, заступник голови комітету, голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій Комітету ВР України з питань культури і духовності Віктор Єленський, пише УНН.

«Та динаміка перемовин (між Україною та Вселенським Патріархом – ред.) свідчить про те, що президент навіть мріє про те, що це може статись до 28 липня. Тобто до 1030 річниці хрещення Русі-України. Я думаю, що передумовою для цього є ті домовленості між президентом, командою переговорників і Вселенською патріархію, і персонально Вселенським Патріархом», - повідомив Єленський.

Він додав, що рішення щодо надання томосу на автокефальну православну церкву України буде прийматися на Синоді.

«За однією з версій (засідання Синоду відбудеться – ред.) в травні», - резюмував нардеп.

Як відомо, 19 квітня у Верховній Раді відбулось голосування щодо звернення президента Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія І стосовно надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Із присутніх 334 депутатів у сесійній залі це рішення підтримали 268 народних обранців.

Поіменне голосування нардепів за проект постанови можна подивитись тут. 

Як повідомлялося, 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій президент Петро Порошенко заявив, що він та ієрархи УПЦ КП та УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського Патріарха Варфоломія І з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні і просять парламент підтримати це звернення. 

18 квітня Порошенко провів зустріч з предстоятелями православних церков України та офіційно прийняв звернення для передачі Вселенському Патріарху Варфоломію І про надання українській церкві томосу про автокефалію.

Читайте також: Олександр Саган: Помісна церква – нині це життєва необхідність для України

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: