«Слуга народу» пропонує перенести Конституційний суд у Харків

«Слуга народу» пропонує перенести Конституційний суд у Харків
Конституційний суд можуть перенести з Києва

Серед інших пропозицій нардепа відправляти усіх суддів у відпустку одночасно

Народна депутатка від «Слуги народу» Галина Третьякова зареєструвала у Верховній Раді проєкт закону про внесення змін до закону «Про Конституційний суд України» щодо посилення незалежності та підвищення ефективності функціонування Конституційного суду (№3300), яким пропонується перенести місцезнаходження Суду з Києва до Харкова.

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту.

Ним, зокрема пропонується встановити, що Конституційний суд розташований у Харкові (нині, у чинній редакції - у Києві).

Визначається, що суддею Конституційного суду, зокрема не може бути призначена на посаду особа, яка на день призначення має громадянство іншої держави. Також пропонується встановити, що щорічна оплачувана відпустка повної тривалості надається усім суддям КСУ одночасно.

Крім того, вносяться зміни до змісту конституційної скарги, встановлюється, що рішення Суду у справі за конституційною скаргою є ухваленим, якщо за це проголосували щонайменше 5 суддів від складу Сенату (у чинній редакції - щонайменше дві третини суддів Конституційного суду, які є в складі Сенату).

Зокрема, також пропонується встановити, що якщо Сенат чи Велика палата виходить за межі строків конституційного провадження, визначених цим законом, Сенат чи Велика палата на розгляді яких перебуває справа, постановляють умотивовану ухвалу про продовження строку конституційного провадження.

Якщо КСУ визнав неконституційним закон України (його окремі положення), відновлення дії такого закону України (його окремих положень), що регулював відповідні суспільні відносини, здійснюється Верховною Радою відповідно до порядку, встановленого чинним законодавством.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, реалізація його положень «не потребує додаткових видатків з державного бюджету України».

«Нежитлові приміщення для розташування Суду у Харкові можуть бути надані (передані) Державним управлінням справами, на балансі якого у Харкові перебувають об’єкти нерухомості, які за своїми технічними характеристиками є придатними для розміщення Суду. Усі інші витрати, пов’язані з переміщенням Суду з міста Києва до міста Харкова покриються за рахунок коштів, передбачених в держбюджеті на забезпечення діяльності Конституційного суду», - йдеться у тексті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: