Смог у Києві: лікарка розказала, які продукти споживати, щоб вивести токсини
За таких поганих екологічних умов вкрай необхідно активувати всі системи виділення, очищення та детоксикації організму
Над столицею вже кілька днів поспіль спостерігається смог. У ДСНС повідомили, що повітря забруднене формальдегідом та СО2. У таких умовах вкрай необхідно вживати у їжу горіхи, яйця, кисломолочні продукти та препарати із розторопші та артишоку. Про це розповіла лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська під час прес-конференції в прес-центрі «Главкому».
«У службі надзвичайних ситуацій повідомляють, що сьогодні в повітрі перевищений рівень формальдегіду та СО2. Формальдегід надзвичайно шкідливо впливає на наш організм. Це проявляється задишкою, відчуттям нестачі повітря, слабкістю, сонливістю, швидкою втомлюваністю, розладами травлення, зору, головними болями, порушеннями сну, загостренням бронхіальної астми. А при незначному збільшенні рівня вуглекислого газу людина відчуває слабкість і сонливість, задуха, запаморочення», - говорить Скиталінська.
Лікарка-дієтолог зазначає, що за таких поганих екологічних умов вкрай необхідно активувати всі системи виділення, очищення та детоксикації організму. Тому вона радить споживати у їжу наступні продукти харчування.
Для посилення видільної функції нирок:
Пити більше простої чистої води. Схема пиття води:
- після сну склянка теплої води з декількома краплями соку лимона;
- склянка теплої води за 10-30 хв до прийому їжі;
- по декілька ковтків протягом дня, кожні 30 хв;
- склянка теплої перед сном.
Вживати продукти із легкою сечогінною дією: кавун, диня, абрикос, вишня, огірки, свіжа морква, моркв’яний сік; листя селери та петрушки.
Для посилення жовчовиділення, детоксикаційних та відновлювальних властивостей печінки:
- після сну — склянку води із соком лимона;
- в салати додавати олію;
Додавати продукти із гепатопротекторною дією:
- яйця, варені нам’яко;
- горіхи;
- кисломолочний сир нормальної жирності (5-9%);
- препарати із розторопші та артишоку;
Продукти, які посилюють детоксикаційну функцію печінки:
- овочі з родини хрестоцвітих (капуста всіх сортів);
- куркума (порошок додавати у готові страви) та імбир.
Для посилення кишкового бар’єру та виведення токсинів:
- продукти, багаті пектином (смородина, яблука свіжі та печені, варений буряк, бобові — горох та квасоля);
- продукти, багаті клітковиною (насіння льону розмочене та мелене, висівки вівсяні, вівсяні пластівці розмочені);
- продукти, які сприяють росту корисних бактерій (кава з цикорію, листя салатного цикорію, артишок, часник, квашені овочі, кисломолочні без наповнювачів продукти — йогурт, кефір і т.д).
Для виведення токсинів із легенею рекомендується пиття мінеральних лужних вод (типу Боржомі), відхаркувальні.
Коментарі — 0