Спортивна диктатура. Усі деталі скандалу з білоруською спортсменкою на Олімпіаді

тема тижня
Спортивна диктатура. Усі деталі скандалу з білоруською спортсменкою на Олімпіаді
Спортсменка заявила, що боїться повертатися до Білорусі, оскільки там її можуть посадити до в’язниці
Фото з відкритих джерел

Тимановська просить підтримки Міжнародного олімпійського комітету та країн Європи

Скандал навколо легкоатлетки збірної Білорусі Крістіни Тимановської набирає обертів. Поки в Мінську думають, як відправити спортсменку додому, дівчина просить притулку в Європі.

Хто така Тимановська

Трішки біографії. Крістіна Тимановська народилася 19 листопада 1996 року в Клімовичах, Могилевської області. Спорт її стихія, дівчина з дитинства пов’язала себе з легкою атлетикою. Займалася в дитячо-юнацькій школі олімпійського резерву «Динамо» в рідному місті.

У 18 років здобула срібні медалі на чемпіонаті Білорусі (біг на 100 та 200 метрів). Потім було прийняття до складу білоруської збірної, виступи на чемпіонатах Європи, встановлення особистого рекорду – 100 метрів за 11,4 секунди і 24 місце в списку світових спортсменів у цій дисципліні. А далі – п’ять років підготовки до Олімпіади.

Щось пішло не так…

Історія з підготовкою спортсменів до Олімпіади-2020 не набула б розголосу, якби не самі ж учасники процесу. Одною з тих, хто відкрив карти, була Крістіна Тимановська.

Спочатку на своїй сторінці в соцмережі дівчина натякнула на складність пройденого шляху: «Щаслива опинитися тут, у Токіо, після всього, через що довелось пройти за останні півтора року! Можу зараз зробити єдиний висновок: всю відповідальність за нашу підготовку іноді нам теж доводиться нести самостійно!!! І всю відповідальність за наші результати ми теж беремо на себе!».

2021-08-02_10_01

Пост опублікувала 29 липня. Здавалося б, нічого такого, просто спорт. Але… Наступного дня в мережу потрапило відео, на якому Тімановська критикує роботу тренерського складу. Там й іронія, і сарказм, і навіть трішки нецензурщини. Таку реакцію дівчини спровокувало внесення її до списку учасників, які мали б бігти дистанцію в 400 метрів. Нагадаємо, Тимановська – ас у дисциплінах із подолання 100 та 200 метрів, і ніяк не більше.

Окрім того, зі слів спортсменки, про участь у дисциплінах вона дізналася не від тренерів, а від інших людей. Не дивно, чому дівчина обурилася.

«Я тільки що дізналась про те, що я, виявляється, буду бігти ще і третій вид – естафету 4 по 400 метрів. Наше дуже «круте» керівництво вирішило все за нас... Чому ми повинні розплачуватися за ваші «косяки»? Якщо ви «накосячили» з цими допінг-тестами чи пробами – плювати, з чим завгодно, чому я маю розбиратися в цих проблемах? Якого х… а я дізнаюся про це від інших людей, разом із тим я пишу нашому керівнику команди, а він мені не відповідає…».

Виявилося, що в трьох спортсменок, які мали виконати заявлену естафету, немає достатньої кількості допінг-проб. Через це їх не допустили до змагання. Тимановська винить в усьому тренерський склад.

Пізніше відео з критикою авторка видалила через погрози (імен тих, хто телефонував та погрожував, дівчина не називає).

Біжи, Крістіно, біжи…

Цього ж дня, 30 липня, спортсменка написала ще один пост в інстаграм, де пояснила свою реакцію.

«Я б ніколи в житті не реагувала б так різко, якби до мене підійшли заздалегідь, пояснили ситуацію та дізнались, чи зможу я пробігти 400 метрів і чи я готова. Але все вирішили зробити в мене за спиною, до всього, я спробувала дізнатися про цю інформацію, але отримала ігнор. Повірте, не дивлячись на те, що я ніколи не бігала 400 метрів, я була б готова підтримати команду та дівчат, вийти з ними на одну доріжку. Але я вважаю, що вище керівництво повинно поважати нас, як спортсменів, та інколи рахуватися з нашою думкою!», розповіла вона.

Авторка тексту отримала чимало схвальних відгуків та слів підтримки від прихильників. Проте така відверта позиція спортсменки не сподобалась білоруським чиновникам. Ті вирішили зняти з участі в олімпіаді та відправити додому. Хоча Тимановська ще лишається в команді збірної, судячи з даних, оприлюднених Національним олімпійським комітетом Республіки Білорусі.

«Якщо я повернусь додому, то потраплю у в’язницю»

Після публічної реакції тренери збірної Білорусі наказали спортсменці збирати речі та повертатися додому. Причиною такого рішення назвали психологічний стан дівчини.

Порекомендували завершити участь у змаганнях. Зрештою, домовились, що Крістіна пробіжить дистанцію на 200 метрів і більше не даватиме коментарів та спокійно повернеться на батьківщину. Діалог відбувся напередодні забігу. А вже вранці, 1 серпня, представник збірної Артур Шумак наказав Тимановській збирати речі. У неї було 40 хвилин на це.

Тимановську збила з пантелику й розмова з психологом. Він намагався пояснити, що вона зробила не так, та як можна виправити ситуацію, визнавши провину за зроблене.

Після зборів речей та переписки з зчоловіком і близькими легкоатлетка вирішила звернутись до місцевої поліції. Прибувши в аеропорт, вона так і вчинила. Дівчину супроводжувало декілька чоловіків та головний тренер із психологом. Вони й мали переконатись, що спортсменка сіла на літак. Але звернення до правоохоронців зламало плани керівництва.

Наразі Тимановська боїться повертатись у Білорусь. «Боюсь, що в Білорусі мене можуть заарештувати. Я не боюся звільнення чи виключення зі збірної. Я непокоюсь за свою безпеку» відповіла спортсменка журналісту видання «Хартія97».

Що тепер?

Тим часом представники делегації на Олімпіаді пояснили дії спортсменки «емоційно-психологічним станом». Хоча сама Крістіна стверджує, почувається добре, ніякого стресу чи фізичного дискомфорту не відчуває.

Наразі Тимановська просить підтримки в Міжнародному олімпійському комітеті та притулку в одній із країн Європи.

У Чехії вже готові надати таку допомогу. До неї доєдналася Польща. Поки невідомо, на яку з пропозицій відгукнеться спортсменка. За розвитком подій слідкує і її чоловік, який зараз перебуває в Києві.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: