США дозволяють Путіну перемогти в Сирії, - Bloomberg

США дозволяють Путіну перемогти в Сирії, - Bloomberg
Фото zn.ua

Bloomberg: у американців практично немає боєздатних союзників в Сирії

Кілька днів по тому після крайнього терміну, встановленого держсекретарем США Джоном Керрі для початку перехідного періоду в Сирії, в Алеппо,йдуть запеклі бої, пише Bloomberg.

«У сенсі сприяння в припиненні війни бездіяльність США може бути гірше сценарію, запропонованого Дональдом Трампом, - укласти альянс з Росією для перемоги над «Ісламським державою» - але воно більш прийнятно політично», - міркує автор.

Видання зазначає, що у американців практично немає боєздатних союзників в Сирії. США не можуть дати зворотний хід: Керрі не може сказати російському президентові Володимиру Путіну, що адміністрація Обами більше не хоче позбавлятися Асада, вважає автор. «Путін перебуває в такому ж скрутному становищі на Східній Україні: хоча підтримка там сепаратистських «народних республік»- дороге, даремне заняття, він не може їх залишити, інакше доведеться визнати, що він поступився вимогам Заходу», - йдеться в статті.

«У Сирії позиції Путіна набагато сильніші. На відміну від США, він підтримує боєздатні сили, які - при російської та іранської підтримки - можуть потіснити повстанців», - вважає видання.

Путін з самого початку стверджував, що в цій війні є тільки дві сторони. Якщо сили Асада візьмуть Алеппо, то війна дійсно стане двосторонньої - між коаліцією Асада і ІДІЛ. «Для Путіна це буде кращий варіант, ніж вирішення конфлікту шляхом переговорів: поразка сил опозиції в Алеппо зробить небажання США залишати Асада при владі безглуздим», - зазначаться у статті.

«США, як видається, дозволяють Асаду, Путіну і іранським генералам здійснити їх план. Якщо їм вдасться взяти Алеппо, вони будуть мати справу з «Ісламською державою» без підтримки США», - йдеться в статті.

«Якщо США дозволять цим сценарієм розвиватися, то їх репутація міжнародного арбітра неминуче постраждає. Однак бездіяльність цілком може бути менш витратним варіантом - принаймні, не доведеться публічно міняти позицію, і хтось інший візьме на себе тягар війни», - міркує автор.

«США можуть сподіватися тільки на те, що сили режиму якимось чином зазнають поразки в Алеппо. Це, судячи з розвитку подій на місцях, занадто тонка соломинка, щоб за неї вхопитися», - робить висновок Bloomberg.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: