Стали відомі можливі наступники Карімова

Стали відомі можливі наступники Карімова
Фото РИА Новости©

Американське видання назвало імена п'ятьох можливих наступників президента Узбекистана

У Карімова немає очевидного наступника. На загальну думку, основні кандидати на роль наступного президента -- глава Служби нацбезпеки (СНБ) Рустам Іноятов, міністр фінансів Рустам Азімов і прем'єр-міністр Шавкат Мірзіяєв, пише американське видання Foreign Policy.

Глава СНБ Іноятов – «біцепси, які стоять за троном Карімова», пише видання. На його думку, Іноятов веде занадто усамітнений спосіб життя, щоб підходити на посаду президента. «Азімов вважається більш «світським», він, можливо, більш відкритий до ідеї зміни економічної політики в Узбекистані», - йдеться у статті. Мірзіяєв вважається жорстким лідером. Оглядач «Радіо Вільна Європа» Брюс Пенньєр сказав про нього, що це «кулак», але не «мозок».

На думку оглядача видання, у будь-якому випадку зміни в Узбекистані сильно похитнуть дисфункціональний баланс сил у регіоні. Можливо, новий лідер заради поліпшення свого реноме почне проводити більш активний курс щодо численних і гноблених узбецьких меншин у Таджикистані і Киргизії. «Але це легко може перерости в конфлікт, якщо спецслужби і військові не залишаться під міцним контролем», - йдеться в статті.

Foreign Policy робить висновок: «У централізованій системі зразок узбецької жоден момент для передачі влади не буває вдалим. Як і будь-яка диктатура, режим Карімова звузив вибір до дилеми «або стабільність, або хаос». Тепер нам доведеться побачити, що ж принесе з собою хаос».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: