Стало відомо, хто потрапив під нові санкції США проти РФ

Стало відомо, хто потрапив під нові санкції США проти РФ

Санкції запроваджено проти 18 фізичних та чотирьох юридичних осіб з Росії

Мінфін США вводить санкції проти співробітників російської розвідки, задіяних у кіберопераціях, перешкоджанні виборам 2016 року, а також у «широкому списку інших пагубних дій»

Офіс контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США запровадив санкції проти 18 фізичних та чотирьох юридичних осіб з Росії, чия діяльність була пов'язана з гібридною агресією РФ проти інших країн.

Про це йдеться в офіційному повідомленні мінфіну США.

«Міністерство фінансів вводить санкції проти співробітників російської розвідки, задіяних у кіберопераціях, перешкоджанні виборам 2016 року, а також у широкому списку інших пагубних дій», - заявив у цьому зв'язку міністр фінансів Стівен Мнучин.

Як уточнили в мінфіні, нові обмеження запроваджені проти колишнього офіцера російського ГРУ, який діяв в інтересах олігарха Олега Дерипаски, 15-ти офіцерів цього розвідуправління, проти Агентства інтернет-досліджень (так званої фабрики тролів), а також інших осіб та організацій, пов'язаних з проектом «Лахта».

Зокрема, екс-офіцер ГРУ Віктор Бояркін, який діяв від імені Дерипаски, визнаний причетним до незаконного фінансування однієї з партій Чорногорії під час виборчої кампанії в цій країні в 2016 році.

Водночас проект «Лахта» мав на меті втручання у виборчі системи по всьому світу, зокрема й у США.

«З 2014 року проект «Лахта» використовував, серед іншого, фіктивних онлайн-персон, які позиціонувалися як громадяни США у спробах втручання в американські вибори», - уточнили у відомстві.

У цьому зв'язку Мінфін запровадив санкції проти ТОВ «Невские новости», ТОВ «Экономика сегодня», ТОВ «Федеральное агентство новостей» і компанії USA REALLY, а також проти окремих фізичних осіб, причетних до проекту «Лахта».

Крім того, в заяві згадується про фірми Євгена Пригожина «Конкорд Менеджмент и Консалтинг» та «Конкорд Кейтеринг», які вже перебувають під санкціями США. Вони контролювали фінансування проекту «Лахта», брали участь у доборі кадрів та здійснювали нагляд за діяльністю проекту.

Окремим списком ідуть три групи офіцерів ГРУ: які брали участь у спробах втручання у виборчі процеси за кордоном; у кібератаках проти Міжнародного антидопінгового агентства та ОЗХЗ; а також у застосуванні хімречовини «Новачок» у Великій Британії. До останньої увійшли Олександр Петров і Руслан Боширов (за даними ЗМІ, їхні справжні імена Олександр Мішкін та Анатолій Чепіга), які підозрюються у проведенні спецоперації у британському Солсбері з отруєння колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля.

До слова, 13 грудня, саміт Європейського союзу заявив про продовження економічних санкцій проти Російської Федерації. 

Як відомо, у вересні прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що в отруєнні колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії звинувачують двох співробітників російської військової розвідки - Олександра Петрова і Руслана Боширова.

Пізніше з розслідування видання The Insider і дослідницької групи Bellingcat стало відомо, що Руслана Боширова насправді звуть Анатолій Чепіга, він є полковником ГРУ і має звання «Героя Росії».

Також журналісти видання The Insider і незалежні розслідувачі Bellingcat дізналися реальне ім'я і справжню біографію другого обвинуваченого в отруєнні Скрипаля, який ховався під ім'ям Олександр Петров.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: