Експерт пояснив, як злочинці через реєстр можуть вкрасти нерухомість

Експерт пояснив, як злочинці через реєстр можуть вкрасти нерухомість
Як в Україні крадуть нерухомість

Експерт з комп’ютерною криміналістки розповів «Главкому», як злодії без дозволу власника можуть незаконно продати фактично будь-яку нерухомість, зареєстровану в Україні. Для цього вони проникають до Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно за допомогою хакерів.

«Вони (хакери – «Главком».) спочатку за допомогою «вірусного» програмного забезпечення отримують доступ до комп'ютерів нотаріусів, а потім крадуть у них ключі доступу до реєстрів. І заходять за цими ключами», - пояснює Сергій Прокопенко, директор лабораторії комп’ютерної криміналістики CyberLab.

Якщо вірити експерту, схема атаки на комп'ютер нотаріуса виглядає так: спочатку хакери відправляють лист, замаскований під офіційну розсилку Мін'юсту.

Далі вони починають моніторити комп'ютер і дії нотаріуса, щоб знайти програми та особисті дані для доступу до реєстру нерухомості. Коли необхідні дані знайдені, злочинці крадуть їх і потім використовують у своїх цілях.

Хакери не задаються метою підключитися до комп'ютерів якихось конкретних нотаріусів. Вони проводять масову розсилку, а далі обробляють тих, хто попався. При цьому, як зазначають в CyberLab, для підвищення ефективності зломники використовують «соціальні» хитрощі.

Наприклад, у темі листа вказують «Скарга на нотаріуса» або «Рішення суду». Також злочинці навчилися «підставляти» як відправника реальні адреси з доменним ім'ям Мін'юсту - деяким нотаріусам приходили листи з адрес, які мають вигляд @minjust.gov.ua.

Більш детальну інформацію про афери з продажу нерухомості ви зможете отримати в розслідуванні «Главкому» - «Вторгнення у реєстр нерухомості. Як тепер в Україні крадуть чужу власність».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: