Теракт в Стамбулі: «Ісламська держава» оголосила Туреччині відкриту війну – The Washington Post

Теракт в Стамбулі: «Ісламська держава» оголосила Туреччині відкриту війну – The Washington Post
ukrinform.ua

Сили безпеки Туреччини багато років навмисно не помічали бойовиків, які просочувалися через кордон в Сирію

Нахабна атака, здійснена трьома терористами-смертниками в стамбульському аеропорту, створила передумови для більш запеклого конфлікту між Туреччиною і «Ісламською державою», - пише The Washington Post.

Видання зазначає, що в результаті Туреччина глибше втягнеться в громадянську війну в Сирії. Влада Туреччини звинуватили в теракті «сунітів-екстремістів», пише газета. «Якщо за цією атакою дійсно варто ІДІЛ, це, мабуть, оголошення війни, - каже Сонер Кагаптай, директор Turkish Research Program при The Washington Institute for Near East Policy. - За своїм характером вона інша: масштаб, наслідки, загибель десятків людей в серці економічної столиці країни».

За його словами, президент Ердоган «не може дозволити собі, щоб все це зійшло просто так». У той же самий час сили безпеки Туреччини багато років навмисно не помічали бойовиків, які просочувалися через кордон в Сирію. Туреччина хотіла, щоб президент Сирії Асад залишив свій пост, а також вважала, що бойовики послужать заслоном від сирійських курдів. Коли ж Туреччина вступила в коаліцію проти ІДІЛ, якою керують США, бойовики скористалися своїми мережами, створеними в Туреччині, щоб почати битву проти турецької держави, стверджує видання. «Вони перейшли від холодної війни до обмеженою війні, а тепер рухаються до повномасштабної війни», - сказав Кагаптай, маючи на увазі Туреччину і ІДІЛ.

Однак постає питання, чи може Туреччина розширити свою роль в кампанії в Сирії, пише газета. «Авіаудари Туреччини по позиціях ІДІЛ були припинені після того, як Москва у відповідь на те, що Туреччина збила російський бомбардувальник (за твердженнями Анкари, він летів над турецькою територією), пригрозила, що буде збивати турецькі літаки над Сирією. З тих пір Туреччина здійснювала тільки польоти з метою розвідки в своєму повітряному простор», - йдеться в статті.

На цьому тижні Ердоган виконав вимогу президента Путіна - вибачився за інцидент зі збитим літаком. Видання зауважує: якщо Туреччина захоче вступити в бій з ІДІЛ де-небудь на півночі Сирії, «без дозволу Росії вона не зможе цього зробити».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: